2016-09-18
同屋企人去旺角食川菜,聽過有一間頗為出名嘅老字號。同一條街就開咗兩間就知道佢應該有啲料到,門店嗰間已經人滿為患,於是乎就同屋企人去咗歐美廣場嘅上樓店品嚐一下係咪真係咁好食。蒜泥白肉蒜泥白肉可以話係川菜嘅最基本分析你都係本人最愛吃嘅一道川菜小品,老村王嘅孫儷白肉額度控制得非常好唔食得辣嘅人基本上會覺得非常辣,加上蒜味本身十分濃郁,有助刺激味覺神經,令到體感辣到更上一層樓食過返尋味。除咗辣之外,白肉本身亦非常之爽口,份量亦都非常足夠,就係一間完全摧毁煮嘅老字號絲毫沒有半點偷工減料,質素都尚有保證,值得一讚。招牌水煮牛肉當然川菜除咗蒜泥白肉這類嘅小品菜式,最主打嘅當然要算上一下佢嘅水煮系列,作為鎮店之寶的水煮系列,招牌水煮牛肉確實別有風格,牛肉本身十分吸辣油,在上菜的時候本身已浸泡在滿滿的水煮辣油中,一片牛肉也充滿着刺激味蕾的震撼辣度,喜歡吃正宗的川菜和水煮系列不妨可以嘗試一下!