2019-10-27
去開諾士佛台既朋友都知道呢到一人係酗酒、Shisha既天堂,但同時亦都係美食既匯聚點。明知今晚實會醉硬,所以打定個靚底,起碼識返屋企先呀!呢間餐廳「瑪哈巴-Merhaba」就主要做新疆主題既招牌菜,係門口已經見到一排露天茶座擺滿哂阿拉伯水煙。店鋪裡面都係有種係大草原上帳棚裡面既宴會,以暗黃既燈光突顯整個氣氛。食食下飯,仲有個好靚既後生女跳肚皮舞,隔離枱班鬼妹玩得好開心仲跟埋一齊跳,出面既餐廳的確好少見,係欣賞既!👇📌Signature Xinjiang - $240👉必定要試既新疆菜之一「正宗新疆大盤雞」,淨係睇賣相都不得了,原來聽Staff講佢地呢個係招牌菜黎,每一枱既客人都必定會嗌一盤。相機食先果陣已經聞到香到不得了,深知道個醬汁一定係超好食。當中主要以薑、蔥、蒜、紅椒、青椒、辣椒乾、泡椒乾、麻辣醬做調味同爆香,所以每啖醬汁都極度惹味,好彩我地成班都係食得辣,如果唔係真係哂左個醬汁呀。雞肉非常入味,食落係好鮮嫩,加上個底部仲有好多手工刀削麵,索哂d汁每啖都夠哂滋味。📌Toothpick Lamb - $80👉唔怕比人話係牙籤仔,咁就一定要食呢個「牙籤羊肉」啦,顧外思義,就係用牙籤串
Shisha既天堂,但同時亦都係美食既匯聚點。 明知今晚實會醉硬,所以打定個靚底,起碼識返
屋企先呀!呢間餐廳「瑪哈巴-Merhaba」就主要
做新疆主題既招牌菜,係門口已經見到一排露天茶座
擺滿哂阿拉伯水煙。店鋪裡面都係有種係大草原上
帳棚裡面既宴會,以暗黃既燈光突顯整個氣氛。 食食下飯,仲有個好靚既後生女跳肚皮舞,
隔離枱班鬼妹玩得好開心仲跟埋一齊跳,
出面既餐廳的確好少見,係欣賞既!👇 📌Signature Xinjiang - $240
👉必定要試既新疆菜之一「正宗新疆大盤雞」,
淨係睇賣相都不得了,原來聽Staff講佢地呢個係
招牌菜黎,每一枱既客人都必定會嗌一盤。 相機食先果陣已經聞到香到不得了,深知道個醬
汁一定係超好食。當中主要以薑、蔥、蒜、紅椒、
青椒、辣椒乾、泡椒乾、麻辣醬做調味同爆香,
所以每啖醬汁都極度惹味,好彩我地成班都係
食得辣,如果唔係真係哂左個醬汁呀。雞肉非常
入味,食落係好鮮嫩,加上個底部仲有好多手工
刀削麵,索哂d汁每啖都夠哂滋味。 📌Toothpick Lamb - $80
👉唔怕比人話係牙籤仔,咁就一定要食呢個
「牙籤羊肉」啦,顧外思義,就係用牙籤串住羊肉粒。 睇落其實幾趣緻既,最好既配搭當然係一粒羊肉
一啖啤酒啦。要大讚既係羊肉既羶味唔會太濃,
不過面頭上孜然粉非常香口,咬落肉質好軟腍,
有少少似牛柳粒咁呀,完全停唔到口! 📌Deep Fried Lamb Chop with Chill Pepper - $230
👉作為新疆菜既特色,羊肉一定唔可以比佢停,
再黎就係「麻辣羊扒」,份量十足,表面香蔥經過
油炸,脆口得黎又夠香,真係食指大動呀!
不過主角先係羊扒,係三個菜裡面最濃既,
所以留到最後先食,羊扒有好香既燒烤味,
夾雜少少羊膻味,完全開正我胃口,
呢個時侯送白飯係無得輸。 📌Smoked Duck Breast with Arugula Salad - $98
👉最後食埋個清新既「煙鴨胸老虎菜沙律」,
做一個完美既結局,煙鴨胸肉切片上,份量都幾多。
第一次食老虎菜,口感幾獨特,仲幾新鮮爽脆,唔錯。 📌The Giant - $78
▪ House Whisky
▪ Passion Fruit Syrup
▪ Lime Juice
▪ Pineapple Juice
▪ Ginger Ale
▫ 主要以青檸、菠蘿、熱情果汁cover返Whisky既
苦澀味,入口十較甜,加埋薑水吊返個味出黎,
層次幾豐富。 📌Seabreeze - $78
▪ Vodka
▪ Cranberry Juice
▪ Grapefruit Juice
▫ 用Vodka做Base,再加返西柚、
红莓汁做返層次,酒味比較淡。 📌Fairy Gift - $78
▪ Gin
▪ Raspberry Syrup
▪ Peach Syrup
▪ Peach Tree
▪ Lime Juice
▪ Soda
▫ 用梳打中和返琴酒既割喉感,再用蜜桃、
覆盆子、青檸汁較返個味道,呢個我最鍾意。
btw最後係返到屋企既LOL..