2022-11-03 1862 瀏覽
🌀🌧️風雨不改,昨晚黎到我最愛既🌌海景餐廳 EL Dining 品嚐新菜式🍽️🍴一去到門口見到多左幅海景壁畫,要打下卡先。📸180°全海景加現場歌手live music🎶, 真係超級浪漫,所以好多人會來慶祝生日同週年💕❤️餐廳經常有不同藝術主題,同年輕業餘藝術愛好者合作展示作品, 所以見到餐廳入面放左好多陶瓷藝術品。🍴我地今次揀咗 French Thai Prefix Menu,法泰fusion好有特色😍 ,女女就食中童餐。😋🌟【Starter 醒胃菜】泰式生蝦金不換香草,生蝦大隻又新鮮,入口爽口嫩滑,調味開胃。🌟【Soup 湯】泰式龍蝦濃湯龍蝦湯濃郁,裡面既蝦好彈牙。黑松露椰菜花忌廉湯女女好喜歡,入口creamy,配左2個鬆軟餐包食。🌟【Salad 沙律】特色雞片、木瓜、柚子沙律雞肉juicy,配木瓜絲爽口清新。【 正宗法國空運鵝肝兩份】鵝肝一口即溶 ,配清新既sauce,一啲都唔會膩。【炙燒慢煮澳洲鮮八爪魚】好有驚喜,八爪魚煮得勁爽口👍🌟【Entrée 副主】鮑魚冬陰功燴意大利飯,辣辣地, 刺激味蕾,好有創意嘅菜式。🌟【Main Course 主菜】🐷12小時慢煮黑毛豬頸肉 豬頸肉烤得香

一去到門口見到多左幅海景壁畫,要打下卡先。📸

🌟【Starter 醒胃菜】

🌟【Soup 湯】

泰式龍蝦濃湯

龍蝦湯濃郁,裡面既蝦好彈牙。

黑松露椰菜花忌廉湯

女女好喜歡,入口creamy,配左2個鬆軟餐包食。

🌟【Salad 沙律】

特色雞片、木瓜、柚子沙律

雞肉juicy,配木瓜絲爽口清新。

【 正宗法國空運鵝肝兩份】

鵝肝一口即溶 ,配清新既sauce,一啲都唔會膩。

【炙燒慢煮澳洲鮮八爪魚】

好有驚喜,八爪魚煮得勁爽口👍

🌟【Entrée 副主】

鮑魚冬陰功燴意大利飯,辣辣地, 刺激味蕾,好有創意嘅菜式。

🌟【Main Course 主菜】

🐷12小時慢煮黑毛豬頸肉

豬頸肉烤得香口,配泰式醬汁,好惹味。

🐟海鮮碟 (白魚·虎蝦·帶子)

好喜歡呢個菜式,🐟盲鰽魚柳好滑,仲有非常新鮮嘅虎蝦同帶子。🦐

🐐榛子焗紐西蘭羊鞍

老公好鍾意食羊,佢大讚羊肉吾會太騷,火候剛好。

🐔香茅香草烤燒本地三黃雞

原隻烤雞皮脆肉嫩,雞肉juicy ,散發陣陣油香。😍

🌟【Dessert 甜品

朱古力畫師喺甜品碟上面畫咗我哋一家三口嘅笑容, 真係好surprise😍😲

朱古力雪糕蛋糕

冰凍軟滑既雪糕,晚餐既完美句號。

🍧囡囡嘅跟餐甜品係🍊柚子雪糕,味道好清新。

飲品方面,可選擇泰國啤酒/椰青/wine pairing,我就飲左紅白酒去配襯佳餚🍾🍷🥂

2022-11-02