2021-03-28
嘩!唔經唔覺真係好耐冇打過食評,有成半年因為真係好耐冇出街食,最近疫情算係緩和咗,久違嘅出街打邊爐,揀咗呢間裝修設計可以打卡嘅餐廳。餐廳內外設計都幾有特色,符合返冰室主題,有好多懷舊嘢,顏色以綠色為主,就有啲好似學校嘅感覺,都坐得好舒服。食物選擇唔止火鍋,仲有雞煲可以食,不過今日我哋就食火鍋,而佢亦有普通茶餐廳嘅食物。 鹽香脆炸魷魚鬚 $48未打邊爐之前嗌左款小食, $48好抵食,炸粉好薄,魷魚鬚亦都唔會呃秤,做餐前小食啱晒。 胡椒豬肚鮮雞鍋 $138 (半隻) 眾多款湯底就揀咗呢款胡椒豬肚鮮雞鍋,唔好以為半隻好少,食到最尾啲雞都仲未食完咁,湯底好濃郁,店員告知原來熬足8小時以上,唔怪得咁濃味啦!胡椒味突出,豬肚亦都好多件,唔會有內臟嘅腥臭味,呢款鍋底夠晒滋補。極品安格斯牛頸脊 $198 (小) 打邊爐又點少得叫牛肉呢?因為想食多啲款式,就冇叫拼盤,而嗌左呢款牛頸脊,睇色水就知道係靚料,色澤紅潤光澤,每一件分布均勻,咬落有嚼勁冇渣。手打流心鹹蛋豬肉丸 $28(四粒) 比較少見嘅款式,入面釀左鹹蛋,配豬肉丸有幾夾啵。芝士手打牛肉丸 $28(四粒) 要留意煮嘅時間,否則煮耐左入邊嘅芝士就
餐廳內外
食物選擇
鹽香脆炸魷魚鬚 $48
鹽香脆炸魷魚鬚
胡椒豬肚鮮雞鍋 $138 (半隻)
胡椒豬肚鮮雞鍋
胡椒豬肚鮮雞鍋
極品安格斯牛頸脊 $198 (小)
極品安格斯牛頸脊
手打流心鹹蛋豬肉丸 $28(四粒)
手打流心鹹蛋豬肉丸
比較少見嘅款式,入面釀左鹹蛋,配豬肉丸有幾夾啵。
芝士手打牛肉丸 $28(四粒)
芝士手打牛肉丸
要留意煮嘅時間,否則煮耐左入邊嘅芝士就會熟得滯,時間啱啱好嘅話就可以做到流心嘅狀態,不過呢款牛肉丸嘅牛味就唔算好突出。
皇帝菜 $16(半份)
皇帝菜
如果係辣湯底我就未必會嗌菜,因為唔想食油,但係滋補嘅湯底當然要嗌返款菜式下啦,啲菜都好新鮮。
讚岐烏冬 $20
讚岐烏冬
埋尾唔少得嗌返個粉面,烏冬索到啲滋補湯底,配埋牛肉食,好滿足呀!
總括而言,因為本身個鍋底已經有好多料,所以食完都飽咗一半,餸菜就唔係嗌特別多。下次想帶埋屋企人嚟,主要原因係價錢真係唔貴,食物質素高,餐廳環境又好坐得舒服,好啱一家大細嚟。