2018-03-12 216 瀏覽
今天和老婆放工去咗尖東睇嘢,夠鐘個肚打鼓,當然要搵食。行過冠華中心,下面好多餐廳,見到一間日本餐廳叫“原之味”,個名就好吸引,啲嘢食又點呢??跟我一齊入去睇睇喇!!五串拼盤(大蔥、鵪鶉蛋、雞軟骨、雞柳、雞肉棒棒),首先要來一客串燒拼盤,廚師火喉拿捏得很好,配上日式燒烤汁,就特別的香口。紅菜頭汁牛油果蟹肉卷,壽司飯混上了紅菜頭汁,帶出了健康的氣息,加上了牛油果和蟹肉的香味,真的很吸引。橙薑汁蒜片烤安格斯肉眼扒,菜式的重點是肉眼扒火喉的控制,如何令肉眼扒留在最好的咬感,再加上橙的甜和薑的辣於味道調和,證明了我今天行大運。威士忌三文魚沙冰,當三文魚籽配上沙冰時,再加了威士忌,你想像到嗎??我已知道答案,就是出奇的誘人。
2018-02-26