餐廳: 金記冰室 (赤柱廣場)
資訊:

赤柱半天遊,最尾站是食埋個晚餐才打道回府。揀左食個快飯地方「金記冰室」其集團出品水準都差唔多,基本上冇乜失凖。平日來的日子,座位任坐,乾淨光猛。此店冇自助落單,所以要搵人幫。但店員反應差,叫極都冇反應,終於忍不住自己行出去搵人落單。「鮮茄焗厚切豬扒飯 」$72賣相超吸引、先切開豬扒,真心厚!入口又稔又夠味、炒飯底冇可挑剔,有蛋絲,炒飯底加左菠蘿洋蔥蛋絲、蘑菇,飯粒不太乾,茄汁甜酸平衡得好,份量也剛剛好,整體來講是我吃過頭三甲的好味焗豬扒飯,出色!紅豆冰 - 加配半價 $14花奶椰汁底,可惜味道較淡,紅豆入口軟棉可口,甜度適中,以此價錢來講是可以的。
赤柱半天遊,最尾站是食埋個晚餐才打道回府。

揀左食個快飯地方「金記冰室」

其集團出品水準都差唔多,基本上冇乜失凖。

平日來的日子,座位任坐,乾淨光猛。
此店冇自助落單,所以要搵人幫。
但店員反應差,叫極都冇反應,終於忍不住自己行出去搵人落單。

「鮮茄焗厚切豬扒飯 」$72

賣相超吸引、先切開豬扒,真心厚!

紅豆冰 - 加配半價 $14