2019-03-04
較早前經過見到船長意法日餐廳剛裝修完,夜晚改左做打邊爐,於是同老公黎試試。新裝修比以前光猛乾淨,座位舒適,而且甚有韓國燒肉餐廳感覺。我地揀左$178上級美國肥牛🐂,可以任食豚肉,雞肉同美國肥牛。湯底種類都有唔同口味,一般嘅皮蛋芫荽湯,麻辣湯,沙嗲湯當然唔少得,特別d嘅有豆乳湯,花膠雞湯同特級麻辣豬肚湯,最後我地揀左壽喜燒。落完order後,我地就出去睇下有咩好野食。熟食選擇都幾多,有湯,沙律,炸物(炸雞翼好食,脆卜卜的),豬手,雙菇西蘭花等等,其中豉椒炒蜆好有鑊氣,味濃但唔會太鹹,辣辣地好惹味。丸物,蔬菜同海鮮都可以自己夾。蔬菜好新鮮,粟米唔會乾爭爭。丸物除左常見嘅牛丸,魚蛋,墨魚丸之外,仲有新出嘅冬蔭功蝦球同薑心皮蛋貢丸,冬蔭功味道突出,唔會太辣,不過唔係好食得出係蝦丸。薑心皮蛋貢丸就好似食緊子薑皮蛋,有薑嘅香味但唔辣,好好食😋自助調味區飲品種類以汽水為主,亦可自己沖茶。唔駛五分鐘,返埋位已經發現湯底同所有嘅肉類已經到齊。頭四盤當然係好靚,預料之內。但冇諗過encore嘅都好正,雪花嘅紋路好靚,油脂分布非常之平均,輕輕燙一燙,入口嫩滑有牛味,唔洗點豉油已經好好味,質素相當有水準。豚肉
自助調味區
飲品種類以汽水為主,亦可自己沖茶。
唔駛五分鐘,返埋位已經發現湯底同所有嘅肉類已經到齊。頭四盤當然係好靚,預料之內。但冇諗過encore嘅都好正,雪花嘅紋路好靚,油脂分布非常之平均,輕輕燙一燙,入口嫩滑有牛味,唔洗點豉油已經好好味,質素相當有水準。豚肉都好爽口,好鮮味 。
飯後甜品到,款式雖多,不過我將呢個甜品qouta留返俾雪糕先,豬揀左支韓國甜筒😖😓換返杯local雪糕最安全。而老公揀左枝芝麻雪條,芝麻味好香濃,清清地唔會太甜☺
總括今晚用$200就食到有質素嘅牛,好抵食喔