2017-12-05
今日去大圍站,去左一間豆腐花專門店,雖然舖頭就在港鐵站對面,但一啲都唔起眼,只有一個簡單既綠色招牌,唔講都唔覺得有呢間舖頭。而呢度無提供任何座位,如果選擇堂食只可以企喺門口食,都幾有風味, 而餐牌係用普通既白色A4紙過膠店在舖面,雖簡陋但勝在一目了然。店內也沒任何半點裝飾,只係攞放貨品為主,但黎呢度食係會食到一種另類既味道-人情味。經營小店既係一對年老既夫婦,非常友善,而且佢地做咗豆腐花多年,依然堅持做豆腐花,非常值得欣賞。豆腐花可堂食或外賣拎走,如堂食就會比個傳統通花碗門口享用,我就選擇左一碗堂食加一碗外賣拎走。呢度既豆腐花非常香滑,而且豆味夠香,難怪在門口食既期間有唔少人黎買。除左豆腐花外,豆漿都非常出名,我就選擇咗胚芽豆漿及黑芝麻豆漿,既健康又夠match,個人特別喜愛黑芝麻豆漿,除咗飲出豆味,更食到黑芝麻既香。店內還有自家製既腐乳,有辣同唔辣,有唔少人捧場,所以都買回家試了,確實不錯。走之同店長傾計,佢話舖租越來越貴,如果生意唔好呢啲有人情味既小店好快便會消聲匿跡了