2016-05-05 5507 瀏覽
第一次被約去食素食自助餐,店子不大,簡約裝修,擺食物的地方也不是太大,所以也不抱太大期望,不過反正志在慶生,我們一行12人被安排分3枱坐,就算去大酒店都會咁安排,最多係拍埋d枱,所以坐位都ok嘅。一坐下已被一陣香茅味吸引了,所以先來一個冬蔭公湯,跟住被11人問辣唔辣,一句回應少辣後,即刻一條龍去排,這湯好濃的泰國香料味但加了椰醬,所以喝起來祇是少辣又和味,仲有人再添,至於另一款湯就唔知係乜,仲要留位食其他。跟住沙律吧,三款生菜超新鮮爽脆,仲有2款橄欖,三角豆,粟米...。好有誠意的是沙律醬不是用一般千島汁/蛋黃醬或奇妙醬之類,而係用奇異果/芒果/香蕉打醬,味道是比較清淡健康的再來就開始熱食了,可能換了menu, 去之前睇食評話好味道的雞脾不見,但其他好多都好食:串燒加埋沙嗲醬,好濃味,完全唔覺係素食。焗新薯加了一些香草鹽/華鹽,又好味,外脆內軟的泰式檸檬魚,又一驚喜,魷魚圈好似真嘅一樣,桃駁李煮鴨,好清新,好創意,韓式串燒好熱好味,但那塊魚片稍硬,如改用豆腐片應該會更吸味及較軟,其他肉碎豆角,一些炒瓜,茄子都幾好味,掃了幾次都差不多要停一停,抖一抖,一些樣子較冇咁吸引的如:清湯大香菜,

串燒加埋沙嗲醬,好濃味,完全唔覺係素食。
焗新薯加了一些香草鹽/華鹽,又好味,
外脆內軟的泰式檸檬魚,又一驚喜,
魷魚圈好似真嘅一樣,
桃駁李煮鴨
,好清新,好創意,
其他肉碎豆角,一些炒瓜,茄子都幾好味,掃了幾次都差不多要停一停,抖一抖,一些樣子較冇咁吸引的如:清湯大香菜,炒飯,意粉,包都冇試了,同行朋友話個班蘭包好特別,但個胃都冇位試了。

始終女人都係要食一點甜的,那一口鬆餅剛剛好,試了一個,朱古力味濃,不太甜,主要甜味來自餅內處理過的提子乾,為鬆餅加了甜和濕,難敵第二第三個,之後又點會放過乳酪呢。

正想收手時竟然出了pizza, 熱呼呼的,仲有無花果醬,又來了一片

已經非常滿足之際,忽然來了個驚喜,每人給送上一個沙律,清爽的生菜上加上素手撕雞,面頭再加上素魚子醬,素魚子醬咬下去有卜一下但沒腥味,再噴上一點醋,清爽到不得了,直情係酒店feel, 如果在大餐廳,單是這碟都過百元啦,現在原來是主人家在訂位時特別加訂,

結果個半鐘就沒停口的,但總體來講,食物沒太多的煎炸,好國際性,味道清但唔寡,好健康,有些味道都濃,很好味,好有創意,顛覆了我對素食的成見,而且今次的熱食都是熱辣辣的,雖然擺出來不是很多,但都未能試哂所有食物,唯有下次再來吧。