餐廳: 囍慶酒家
資訊:

2018-05-15 186 瀏覽
今日有老公接放工,我地又到科學園食飯喇。真係喜歡黎呢個地方,因為人比較少,加上呢度嘅人,多數仲係工作中,令我地覺得自己好寫意。囍慶呢間酒樓,之前試過黎飲宴,除左覺得如果冇揸車,入黎唔方便之外。都覺得呢度環境唔錯,乾淨又光猛,樓底夠高,個場又grand,而且有個大電視,結婚擺酒確實係一個唔錯嘅場地💑。門口擺左個白花膠,魚肚公。鎮店之寶🤔叫左個上湯龍蝦伊麵底,雖然係$108,但龍蝦大隻又啖啖肉,上湯好濃郁,個伊麵吸收晒所有上湯及龍蝦嘅味道,大大碟,食整都食唔晒,絕對抵食👍。預備埋水俾我地洗手,不過有老公剝龍蝦殼,盆水就讓俾老公用啦京式片皮鴨,需要時間整,所以要有d耐性,我地都等左一段時間。隻鴨size唔算大,肉都算嫩,有少少肥膏。鴨皮配清爽嘅青瓜同京葱,再加上甜面醬,然後用餅皮包起,餅皮質感煙韌,令到個口感更加豐富,味道亦唔錯,不過片得唔夠薄身。我地加左$48叫左個二食,七彩火鴨絲,西芹可以去左d油膩感,冇咁濟。成碟火鴨絲好夠味,唔會太鹹。食左咁多肉,叫左碟菜中和下,馬拉盞炒通菜,通菜好新鮮,少渣,用馬拉盞炒,好香好惹味,而且味道唔會太辣,豬都食到,但多油左d。豬覺得每碟餸嘅份量都幾多,我

門口擺左個白花膠,魚肚公。鎮店之寶🤔

上湯龍蝦伊麵

預備埋水俾我地洗手,不過有老公剝龍蝦殼,盆水就讓俾老公用啦

京式片皮鴨

七彩火鴨絲

食左咁多肉,叫左碟菜中和下,
馬拉盞炒通菜

豬覺得每碟餸嘅份量都幾多,我諗喺for附近返工嘅人一大班去食,咁就可以食飽飽。但對豬同老公黎講就食唔晒喇,下次要帶朋友黎食就會好d喇。
上湯龍蝦伊麵
京式片皮鴨