2023-07-08
好耐都無食過烤魚,好多人都話食呢啲嘢不如返大陸食好過,但舟車勞頓又要返上去其實個機會成本都喺返度,今次去咗呢間喺香港有9間分店嘅巴辣仔,咁岩佢地喺西環插咗支旗,當然要一試究竟。我同另一半夜晚7點左右到,已經接近坐滿位嘅狀態,呢間烤魚店比起坊間其他嘅烤魚店環境黎得更加乾淨企理,坐得更加舒服,店入面亦都有好多打卡嘅位,岩晒男女老少。職員同我地講介返店入面有得免費自助冰粉自己撈,亦都有菊花茶添飲。我地今次就嗌咗:1)爆檸酸菜烤沙巴龍躉 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ / ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️2)海陸空把把燒 ⭐️⭐️⭐️⭐️ / ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️3)燒脆鯇魚 ⭐️⭐️⭐️⭐️ / ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️4)鴛鴦糍粑 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ / ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️唔係講笑,我另一半話見佢個爆檸酸菜係招牌,所以就試一試,點知一試就返唔到轉頭,真係好開胃超好味,啲魚嘅鮮味配搭埋類似泰式與中式之間嘅味道,我真係未試過咁出色嘅烤魚。特別係如果淥埋啲薯粉,索埋個湯底就更加好味😋😋條龍躉食得出係活魚黎,始終食開魚,死魚同活魚個口感真係會有好大分別,所以個鮮味好出,魚肉嘅質感都係比較結實,但又唔會鞋口,同埋條魚真係好大條,但我地兩個都食得晒🤣。之後就到海陸空把把燒同燒脆鯇魚,係西環呢間嘅巴
3)燒脆鯇魚 ⭐️⭐️⭐️⭐️ / ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
唔係講笑,我另一半話見佢個爆檸酸菜係招牌,所以就試一試,點知一試就返唔到轉頭,真係好開胃超好味,啲魚嘅鮮味配搭埋類似泰式與中式之間嘅味道,我真係未試過咁出色嘅烤魚。特別係如果淥埋啲薯粉,索埋個湯底就更加好味😋😋條龍躉食得出係活魚黎,始終食開魚,死魚同活魚個口感真係會有好大分別,所以個鮮味好出,魚肉嘅質感都係比較結實,但又唔會鞋口,同埋條魚真係好大條,但我地兩個都食得晒🤣。之後就到海陸空把把燒同燒脆鯇魚,係西環呢間嘅巴辣仔限定,其他分店冇,而佢嘅調味亦都做得好好,唯一就係我地掛住食魚,所以最後就攤凍咗先食。另一樣令我經驗嘅食物就係鴛鴦糍粑,我可以夠膽擔保,呢個係我食過最好味嘅糍粑之一,佢炸完但又唔會over cook,之後用黑白糯米去做,另到食落去有兩種唔同嘅味道,真係超級無敵好味,唯一要挑剔嘅地方就係份量唔多,咁好味嘅食物無理由淨係得6舊🥹🥹。
最後食到勁飽,都決定再要食多碗冰粉😂😂仲有一樣值得稱讚嘅係員工服務好好,態度好友善,我仲記得有個員工主動問我哋需唔需要換過隻碟,其實食呢啲烤魚就唔會太預計會有咩服務俾到你,但係其實只要比其他人做多一步,再足夠令人留下深刻嘅印象。所以我真心推薦俾鐘意同唔鐘意食烤魚嘅人。👍