2009-09-03 191 瀏覽
我第一次食飯食到咁嬲, 嬲到唔寫食評唔得!話說要同朋友臨別前聚會食飯見平時唔係食西餐就係日本料理, 轉下口味食其他國家菜啦!想記得上次o係B字頭餐廳食過俄國菜幾好食, 又咁岩有次行過見到呢間新開餐廳, 打算機會就一試!咁我就同朋友提議去呢度喇!朋友book左檯, 比我先到!入坐率都幾疏落下! 其實唔使book都會有位!商討左5-7mins落單!其間借toilet一用, 鋪面面積已經唔係大, 燈光昏暗!要問waitress先知toilet所在地!去洗手間條路好似入左存貨倉咁!某程度檯面支水係局你俾錢, 因為你唔開, 佢係唔會收起幫你斟水!尖咀諾xx臺M字餐廳都唔會咁啦!ok! 我地見水都無杯吉住個杯o係檯面, 所以都照開左樽水!menu上寫明o左某幾道菜係要25mins預備!為左省時, 我地無叫o個幾道菜, order左1個salad, 3個main course因為唔知份量, 打算唔夠就叫多幾個小食或者再叫多個course!俄羅斯沙律, 10mins後到檯!個人認為份量只夠一人量! $58內有青瓜粒, 蘿蔔粒, 薯仔粒, 火腿粒, 面層有三文魚籽! 朋友評語: 似大x樂沙律!唯一可取之
我第一次食飯食到咁嬲, 嬲到唔寫食評唔得!

話說要同朋友臨別前聚會食飯
見平時唔係食西餐就係日本料理, 轉下口味食其他國家菜啦!想
咁我就同朋友提議去呢度喇!

朋友book左檯, 比我先到!
入坐率都幾疏落下! 其實唔使book都會有位!
商討左5-7mins落單!

其間借toilet一用, 鋪面面積已經唔係大, 燈光昏暗!
要問waitress先知toilet所在地!
去洗手間條路好似入左存貨倉咁!

尖咀諾xx臺M字餐廳都唔會咁啦!

menu上寫明o左某幾道菜係要25mins預備!

俄羅斯沙律, 10mins後到檯!
個人認為份量只夠一人量! $58
朋友評語: 似大x樂沙律!
唯一可取之處, 三文魚籽尚算新鮮, 沒有腥味!

食完salad, 餐廳內唯一的waitress問我地要唔要再叫小食或頭盤
我地打算食埋main course先算, 而家我終於明點解佢咁問!

全餐廳晚市都只係得一個waitress! 其間廚師都出左黎上左一兩道菜!
等呀等.........我地等左足足50mins! 終於唔耐煩問waitress追單!
waitress同我地講3mins後出菜!
朋友說笑問慢"上菜慢係咪呢間餐廳特色黎? 俾多d時間朋友傾計"
等多5mins, 終於上菜! 足足一個鐘!!!!!!

煎牛舌配薯仔
廚師的確好用心, 用心到用時間慢慢鋪碟邊配菜!
牛舌無味, 食時感覺尤如食牛肉乾! (絕無誇大)
薯仔亦無味, 只係數粒用油炸起的薯粒!

他他醬磨菇牛柳配飯
menu上唯一一個可以配飯或薯菜的dish
剛上檯亦只熟和暖程度! 他他醬並無味道, 個人認為o係英國百貨公司馬x買現成更好食!
磨菇同牛柳亦無特別! 白飯質素可以同快餐店KxC相比!!!!
用一小時造出如此質素食物! 簡直過份!!!!!!!!

最後一個course焗鱒魚上檯
無特別! 可讚之處係無腥味!

食食下, 疑似老闆的廚師走出黎張燈光再度調低, 不能理解!!
食完立即快快埋單, $574尤如無食物落肚!!!!!!

P.S. 食完同朋友過左數鋪之隔的譚x食米線補飛先無咁嬲!!
譚x只係用左半小時就飽肚食完! 再行經此店時已關燈打烊! (10:30pm)
份量其少!
極差