2013-07-25
家姐生日飯, 諗住近佢屋企, 於是我前一日打電話去訂枱, 接線的C9廣東話唔太正宗, 一開始佢已經好似叫你唔好黎食咁, 語氣差到無朋友, 講野完全無尾音, 仲要唉唉聲咁, 個刻真係想爆粗鬧佢! 到食飯個日, 我地一枱共十人, 一路食都無乜野既, 跟住叫一個穿黑色制服的C9攞蛋糕, 咁佢個頭應完你, 轉頭已經無左件事, 算! 我當你忙唔記得左, 咁我就搵第二個啦, 終於等左十分鐘, 個蛋糕黎喇, 諗住問一個男侍應借火, 又係個頭應完你, 轉頭無左件事, 結果搵左一個穿粉紅色制服既女侍應, 呢個侍應我諗係全酒樓最好的一個了, 起碼佢識笑....., 食完蛋糕, 因為食剩好多餸, 唔想浪費, 唯有打包喇, 於是叫番穿黑色制服個位C9攞個盒黎, 佢今次有做野喇! 不過攞到黎個陣就咁掉係度, 係真係掉個隻.....嘩, 大佬, 我知廣告都有教食唔哂唔好哎, 咁我都諗住打包啦, 你唔洗咁兇狠卦?! 埋完單准備走啦, 咁我地有兩個小朋友, 係我姨甥黎, 我覺得佢除左嘈D之外, 都算可愛既, 咁佢唔知做乜向個位黑色制服既C9做左個鬼險之類啦, 個C9竟然回以一個極厭惡、憎狠同埋鄙既眼神啤住我姨甥, 我
埋完單准備走啦, 咁我地有兩個小朋友, 係我姨甥黎, 我覺得佢除左嘈D之外, 都算可愛既, 咁佢唔知做乜向個位黑色制服既C9做左個鬼險之類啦, 個C9竟然回以一個極厭惡、憎狠同埋鄙既眼神啤住我姨甥, 我心諗, 你唔想做就返屋企啦, 香港既服務業就係俾你呢種人拉低哂! 可借佢地係無卦住員工名的, 如果唔係我一定開名, 等各位去見識一下呢位C9既服務!
最後我諗諗下, 當日接電話個人分分鐘就係呢個C9, 一個咁既人都可以做服務業, 希望酒樓既老板或者高層重視一下吧! 其實海港我都幫襯過好幾間, 大埔, 將軍澳, 寶琳新都城我都去過, 但真心講句, 間間既服務都係麻麻, 記得初初個陣(我諗都有十年八年前)都唔錯的, 食物又OK, 但近年真係差左好多, 特別係員工質素, 希望佢地會認真改善一下吧.