2017-08-06
有一段時間沒有跟朋友出來行下食下放鬆下了,今日放工就約朋友去行行街同埋食食好野,呢排天氣都好熱好熱都無咩胃口,就只有搵搵好野食獎勵一下自己。Gillardeau/A.M.Imperial頭盤食左兩款生蠔,Gillardeau有少少礦物味加上少少的海水鹽味,味質十分幼滑,加上了少少的檸檬汁鮮味已十分好,另外的A.M.Imperial就口感更加CREAMY,食落質感十分充足。Escargot另一款前菜就係焗田螺,個人覺得焗田螺最重要是螺肉不能太硬,呢款菜就沒有呢個問題,螺肉十分軟熟,加上芝士及香蔥混合的香味,令田螺更加滋味,底下更加上了薯溶,令到醬汁也不會浪費,混合薯溶來食也十分美味。海鮮拼盤今天的主角便是海鮮拼盤,雖然我們只是點了3款海鮮既拼盤,但是加了一個龍蝦,差少少兩個人食唔晒。拼盤一黎,侍應就問我地要唔要影相,幫我地影完之後就幫忙將醬汁同食物混和一起,之後就將龍蝦開邊。龍蝦真係無得頂,肉質鮮美爽口外,加上檸檬牛油醬汁令到龍蝦更加惹味。另外扇貝也十分大粒,而且肉質也十分甜美。蟹腳更是我的最愛之一,蟹腳肉十分多,不用點醬也有少少海水味,十分好味及新鮮。最後蝦也十分彈牙及鮮味。海鮮每款也
海鮮拼盤
今天的主角便是海鮮拼盤,雖然我們只是點了3款海鮮既拼盤,但是加了一個龍蝦,差少少兩個人食唔晒。拼盤一黎,侍應就問我地要唔要影相,幫我地影完之後就幫忙將醬汁同食物混和一起,之後就將龍蝦開邊。龍蝦真係無得頂,肉質鮮美爽口外,加上檸檬牛油醬汁令到龍蝦更加惹味。另外扇貝也十分大粒,而且肉質也十分甜美。蟹腳更是我的最愛之一,蟹腳肉十分多,不用點醬也有少少海水味,十分好味及新鮮。最後蝦也十分彈牙及鮮味。海鮮每款也有5件左右,除了海鮮還有薯仔/腸仔/粟米各有5-6件,整個拼盤十分豐富及美味。最後忍不住叫了一個香草面包來點醬汁食,真係連醬汁也令人食不停口。
題外話/補充資料:
餐廳的服務十分貼心,見到有其他客人生日,全部侍應都有去一齊唱生日歌,都幾窩心。