係觀塘做完運動,朋友係網上見到小時光好似好得意咁,雖然網上睇到食評好壞參半,不過係附近就即管走過黎試下個午餐,首先講下個地點,因為係星期日嘅關係,工廈原本有嘅路無得入,結果要入停車場兜一大個圈先上到黎。 入面黎,其實都知佢感覺係sell 懷舊,但比較估唔到實際嘅感覺係真係幾舊下。首先店家其實係有花心思佈置成個空間嘅,放咗好多懷舊嘅玩具,擺設,漫畫,有部份木椅直情有台灣學校嘅名係度,打卡影相係幾靚嘅,但近望就見到好多野都封咗塵,而且有點痴立立嘅感覺,好似係好耐都無人清潔過咁。 食物方面,點咗三杯雞便當同台式滷肉飯便當 三杯雞味道同係台灣食過嘅味道有點不太一樣,第一醬汁無乜,似係輕輕滷過嘅雞肉,唔知台灣三杯雞嘅油亮沾上醬汁;第二無乜香味,三杯雞最重點係有啲酒香,麻油香同九層塔嘅香味,呢度嘅九層塔就咁放咗係面都無放入去一齊煮,米酒味都無,麻油味都無乜。食落更加係無乜味,而且雞肉比較鞋口,敗筆。 滷肉飯就似返啲台灣口味比較肥,其他滷味煮得OK 只係比較咸,可惜份量都係比較少,女生食就應該岩岩夠,男生食就一定唔夠。 店員態度方面,sell 得台式感其實唔多唔少都會覺得有啲台灣親切風,但店員樓面嘅

食物方面,點咗三杯雞便當同台式滷肉飯便當

店員態度方面,sell 得台式感其實唔多唔少都會覺得有啲台灣親切風,但店員樓面嘅年青店員雖然身穿校服look,但全部都好無神無氣行屍走肉咁。

總括呢度都係啱黎影相多,唔好太期望野食會俾到啲真台式嘅味道同台式風格。另外唔關食物事不過好想講,呢度嘅落單系統係用簡體字,貨幣單位係人民幣,即係大陸嘅落單系統,但係呢度sell 嘅係台灣風呀,成件事好唔match 的感覺。
2019-01-13