2015-03-01 814 瀏覽
星期六夜晚係中環行到肚餓,d 特色鋪頭唔知邊間好,又貴貴地,就同fd諗住去食和民,雖然比普通茶餐廳貴小小,但價錢感覺上都接受得到。呢間和民6點幾7點都唔系好多人,即刻有位置。之前同屋企人去和民食佢d壽司覺得ok,今次就試下叫d 石鍋飯。我要左【北海道名物  石鍋豚肉飯】 朋友就叫【石鍋黑椒牛肉飯】,等左10分鐘左右就有,侍應上餐時候都幾有禮貌,提點我地快d攪,小心熱,於是,開餐!我個【北海道名物 石鍋豚肉飯】攪左好耐D飯都仲軟瀨瀨,濕噠噠,飯本身落既鼓油又唔夠,唔鹹唔淡,於是個味覺大家可想而知.... 即刻覺得$53都食貴左,下次打死唔叫石鍋飯。  anyway,不過D豚肉係幾好味既(所謂北海道名物應該係指豚肉  唔系石鍋豚肉飯 orz),入口綿綿地,反而幾入味。但其實豚肉分量唔多,過下口癮,食兩啖就無lu。朋友個【石鍋黑椒牛肉飯】我試左小小,相比豚肉飯好D。可能因為D牛肉係熟既過程中撈埋D飯,D飯就真係有黑椒同牛肉味,無豚肉飯咁難食。但個飯都一樣太多水分,可惜曬。所以去和民既朋友都係叫下D壽司食啦,石鍋飯極力不推薦

我要左【
北海道名物 石鍋豚肉飯
 即刻覺得$53都食貴左,下次打死唔叫石鍋飯。
北海道名物 石鍋豚肉飯
北海道黑椒牛肉飯
,可惜曬。

所以去和民既朋友都係叫下D壽司食啦,石鍋飯極力不推薦
題外話/補充資料: 石鍋飯水平比其他鋪頭低,不過都算飽既~ 不過都係建議系和民試下其他野啦,聽講個滑蛋吉列豬扒飯ok。
2015-02-27