2024-06-24 159 瀏覽
第一次買Paul Lafayet嘅法式焦糖燉蛋,未有即刻食,拎到翻屋企,仲比阿媽擺過入雪櫃,食完飯先食🥲然後就係…我d焦糖融曬!變到一攤糖水咁!😭真係要儘快食用呀!第二次買翻公司食,點知又比客人阻咗一陣,又冇即刻食!激死🤯第三次都係買翻公司食,今次乜都唔理,邊個都阻止唔到我!食咗先算!!!☝️終於!我終於食到卜卜脆仲熱熱地嘅焦糖脆面!!!🥰每一口都又脆又creamy!!!好享受😋店員會詢問是否需要即燒焦糖🔥然後即場係燉蛋上灑上黃糖,用火槍即燒焦糖脆面🍯輕微燒焦的焦糖掩蓋了冰冷而柔和的甜味🥚燉蛋的香氣撲鼻而來🍮但這款奶油的味道比看起來更清淡,入口即化,帶有淡淡的酪乳餘味🥛最值得一讚的是,盛載燉蛋的陶瓷器皿🥧可重用自製甜品,也可用作其他擺設,好看且非常有質感,送禮自食皆宜。🥣

第二次買翻公司食,點知又比客人阻咗一陣,又冇即刻食!激死🤯