2023-11-06
新富盈呢個名對土瓜灣街坊嚟講一定唔陌生,13年嚟喺北帝街轉過3次鋪位,仲曾經一度結業,好開心老闆而家重開,比我食返童年嘅味道😋而家一樣係有米線同湯飯,兩者各自會配芽菜同時菜,記得最初最初仲會有埋腐竹,不過而家物價高漲當然冇辦法做到咁多,但繼續有幾個牌仔比客人揀選今日嘅時菜😛我叫咗兩餸米線、牛肉同豬潤($53),要小辣,牛肉雖然都係茶餐廳式”疏”過嗰種,不過咁多年都keep住佢某種調味方式,而我就係幾鍾意呢個味道,所以次次都叫呢款餸😆以前最鍾意食嘅八爪魚而家冇咗,就改為試下豬潤,爽口得嚟唔粉,以前屋企人都必定會嗌呢個做餸👍🏻提提大家小辣都幾辣下,而我已經係食得落譚仔大辣嘅人,所以唔好睇少佢啊🤣新開張期間仲送每人一杯酸梅湯,酸酸甜甜好解渴~呢篇食評可以話係好有個人主見,話晒真係由細食到大嘅餐廳,就算一般般都會覺得特別好味,希望大家都可以支持呢間屹立咗咁多年嘅小店🤓