2022-08-03
Openrice食評唔算好標青,但睇到有條Youtube片,見到唔少人買呢度嘅生餃,令餃子控嘅我心動🙊,既然去開觀塘,就順便買盒餃😏。呢度嘅餃子皮可以揀厚皮或薄皮,我自己不嬲都中意食皮薄滿餡嘅餃子,留意到呢度嘅薄皮寫住可煎可烚,令我減少選擇嘅煩惱,直接買雙拼薄餃!!白菜拼韭菜薄餃 $58/15隻唔係即叫即包,係冰櫃拎出嚟,早知我就帶個保凍袋嚟😐,係大熱天時拎左三個鐘先番屋企。自己平時食開餃子屋,所以覺得呢度嘅餃子比較細,係餃子屋嘅三分一。第一眼望去,有灣仔碼頭FEEL😅,但個皮薄D。烚餃睇得出餃皮好薄,入口幾滑,不過餡料唔飽滿,菜肉比例接近1:1,油膩感較高。白菜餃洋蔥味較出,似洋蔥餃多。整煎餃果陣明顯出油較多。至於係咪黑豚肉,我真係食唔出🤔,兩款餃味道正常,無記憶點,加上近年餃子店選擇太多,應該唔會再買🙉。
白菜拼韭菜薄餃 $58/15隻
白菜餃洋蔥味較出,似洋蔥餃多。
整煎餃果陣明顯出油較多。