2020-06-23
今天在黃大仙那邊放工, 順道約朋友簡單晚飯再上佢屋企探望下 老人家。唔需要太拘謹帶咗我去『金記冰室』, 太好喇想食咩都有~馳名嘅海南雞套餐, 一於要半隻先~半隻分量好足, 件件都啖啖肉, 雞皮夠爽,肉質嫩滑 雞味算唔錯。 薑蓉加咗少少沙薑粉提味, 甜豉油很有風味, 鹹酸菜也讓胃口大開。例湯 :老黃瓜黃豆湯, 清甜滋潤,好下火。如果白飯轉為油飯更good ~雪山菠蘿冰除咗紅豆冰,菠蘿冰都係茶餐廳好經典嘅特飲! 透心涼正呀。杯型係靚但杯底頗窄, 匙羹都擠不進有点難搞。沙嗲牛肉麵 配火腿奄列油多濃香嘅沙爹牛肉,令一個普通嘅即食麵生色不少。 煑得啱啱好麵質好爽。芒果凍頂烏龍冷泡茶 $28凍頂烏龍泡茶加上芒果味,有点台式feel, 茶味甘,係茶餐廳來說囗味新奇🍹金粒西多配雪糕$28西多粒炸起夠乾身,配雪糕頗滋味。但比較喜歡傳統內夾花生醬的厚厚西多士配糖漿牛油~😍茶餐廳也有充電位 ?
唔需要太拘謹帶咗我去『金記冰室』, 太好喇想食咩都有~
馳名嘅海南雞套餐, 一於要半隻先~
例湯 :老黃瓜黃豆湯, 清甜滋潤,好下火。
如果白飯轉為油飯更good ~
雪山菠蘿冰
沙嗲牛肉麵 配火腿奄列油多
芒果凍頂烏龍冷泡茶 $28
金粒西多配雪糕$28
茶餐廳也有充電位 ?