2022-12-31 259 瀏覽
以前去日本旅行必定會安排一餐コメダ早餐,所以知道コメダ嚟香港開一直都好想搵機會去,但始終怕太多人又排長龍,今次難得就到閒日放假,中午時間去到都幾乎唔駛排隊,終於去到久違嘅コメダ!!餐廳嘅裝修完美還原左日本嘅設計,行入餐廳有一種置身日本嘅感動🥹 首先當然叫杯招牌Komeda咖啡,日本咖啡就係有種神奇嘅魔力,飲落香口而唔會苦,最後亦完全唔駛落奶。香港嘅コメダ仲貼心咁附送左一小包nuts襯咖啡~公司三文治 ($68)另一樣コメダ必食嘅就係蛋沙律,所以我叫左公司三文治(多士),佢地嘅秘製沙律醬整出嚟嘅蛋沙律係我心目中最好味嘅蛋沙律,走嘅時候忍唔住買左佢支沙律醬返屋企炸蝦餅方堡 ($78)見好多人都有叫炸蝦餅方堡所以我地又叫左一份,食落估唔到真係有意外驚喜!鬆軟嘅麵包夾住爽脆嘅沙律菜,沙律醬汁亦不減炸蝦嘅鬆脆,蝦餅彈牙而且混入蝦粒令到口感更加豐富肉醬意粉 ($78)最後再叫左一個熱食,果然日式嘅肉醬意粉係唔會令人失望,意粉算係偏闊條,煮得唔會太冧帶輕微煙韌嘅口感,再索晒酸甜嘅肉醬汁,看似簡單嘅一個肉醬意粉都煮得出色!本來只係諗住嚟尋回日本嘅回憶,估唔到食物都相當有水準,最後仲買埋咖啡包及沙律醬做

公司三文治 ($68)

炸蝦餅方堡 ($78)

肉醬意粉 ($78)

本來只係諗住嚟尋回日本嘅回憶,估唔到食物都相當有水準,最後仲買埋咖啡包及沙律醬做手信返屋企!