2024-07-07 1322 瀏覽
老實講!唔係彈佢但係畀嘅評語只可以麻麻地,如果我有喺呢間餐廳嘅回憶,可能會加少少分,可惜我冇!喺網上見到有梁祖堯加持,老店嘅格局同網上介紹都講到好好食,所以就即管去試下。因為個門口係舊式牛扒屋嘅樣,未入去之前係有啲期望嘅,入到去叫嘢食嘅時候。現佢只係得枱上面簡單嘅餐牌嗰幾樣選擇,如果唔係因為網上話佢係黃店,我諗我已經走咗,又或者根本唔會入去,但係就睇在佢黃店分上💪🏽一入去就叫我隨便坐,然後就問我飲乜嘢湯紅湯定白湯,呢啲對話十分港式🤭ok我揀咗紅湯,因為我從來唔飲白湯,我個腦就喺度諗咁奇嘅我連食物都未揀佢就問我要乜嘢湯,但係一睇到餐枱上好簡單嘅嗰張 menu我就知道,其實佢得幾樣嘢揀;雞扒豬扒同意粉。另外仲有比較貴啲嘅就係牛柳牛扒之類,呀!仲有羊架。我揀咗個紐西蘭牛里脊配薯菜,佢走開之後我好好奇點解唔問我要幾多成熟嘅。佢好快咁就上咗個紅湯(羅宋湯),嚴格離講個湯係唔好味嘅,另外仲有個餐包舊式茶餐廳嗰種餐包,我唔評論喇。然後過咗一陣間個牛里脊嚟到,當時我個心已經舒服咗少少因為當個湯唔好飲嘅時候,都會擔心嗰個肉好唔好食,但係個肉嚟到嘅時候睇落好似幾q彈,切落去嘅時候都幾淋,入口其實係軟熟順滑
佢好快咁就上咗個紅湯(羅宋湯),嚴格離講個湯係唔好味嘅,另外仲有個餐包舊式茶餐廳嗰種餐包,我唔評論喇。然後過咗一陣間個牛里脊嚟到,當時我個心已經舒服咗少少因為當個湯唔好飲嘅時候,都會擔心嗰個肉好唔好食,但係個肉嚟到嘅時候睇落好似幾q彈,切落去嘅時候都幾淋,入口其實係軟熟順滑嘅,但係當我食真啲個味道~!發現佢根本就係冇味😁
嗯…… 佢係明顯有落梳打粉嗱過啲肉,所以好淋好滑,但係佢畀「金鳳」勝一籌, 「金鳳」啲牛扒有好重嘅(梳打粉/鬆肉粉) 味道,但係牛屋啲肉冇味,冇味到連(梳打粉/鬆肉粉)嘅味都冇所以食得舒服啲,點下汁就過咗啦🤭
出奇地我又食得幾開心喎,因為我見到佢真係有熟客嚟食㗎,見到幾個上咗年紀嘅夫婦入嚟,同侍應有講有笑好熟落咁,佢哋互動嘅對話;叫嘢食嘅純熟程度;完全係食慣食熟嘅客人,街坊街里嘅感覺好溫馨。
呀~係呀!仲有我叫咗杯咖啡,完完全全係茶餐廳嗰種咖啡🤣🤣🤣
仲有~仲有~好彩我係自己去食咋,如果我帶朋友去食一定畀朋友X到反艇🤣🤣🤣
2024-07-07
  • 回憶的味道