2016-06-01 1613 瀏覽
今日同阿妹係銅鑼灣行完街街。我地呢對"辣妹"行到去鵝頸橋底搵野食醫肚。見到好大個門面寫住«新巴蜀風» ,於是辣癮大起,坐低試試。店內裝修簡單,好似舊式酒樓,另有兩間房;地方寬敞,坐得幾舒服。前菜 *麻辣青瓜*味道唔算好辣。平時食開既麻辣青瓜多數都係涼拌既,呢個比較特別,係暖既,而且比較多汁。老闆推介小吃*涼拌粉絲*老闆話呢個係佢地四川人係屋企經常整既家常小菜,開胃小食。我覺得佢酸酸辣辣,粉絲又爽口,的確口感一流,令人醒神開胃!主菜 *正宗四川酸菜魚*之前食川菜多數都叫水煮魚。今次就試下酸菜魚!一上枱已經比香濃既酸菜味吸引,馬上飲啖湯。好重魚既鮮味,夾埋好香既酸菜,真係好正唯一美中不足係唔夠辣!正當我同妹妹研究緊佢唔係好辣既時候,體貼既老闆又出現。佢唔知係咪聽到我地講唔夠辣,佢即刻走左入廚房炒左d秘製麻辣汁比我地,仲逐少逐少幫我地加入煲魚度,叫我地試味,唔夠再加。加辣後既酸菜魚真係一百分!吸哂辣味既薯粉亦係亮點,我同妹妹竟然食得哂,仲湯都飲乾淨埋~~~哈哈好誇張。呢間四川菜實而不華,食物有質素之餘,服務更加係好到加零一。既然佢咁就腳,下次行完街再擦過~~~

前菜 *麻辣青瓜*
老闆推介小吃*涼拌粉絲*