2019-12-11
Megabox嘅「九井壽司」都開咗成年有多,本身喺九龍灣返工咁近、都係今日先至去幫襯。店舖座位都幾多下,有卡座有面向快速線嘅座位。同某集團壽司店一樣,佢哋有送餐嘅火車快速線,每次見到依條快速線,都會有興奮同期待嘅感覺。店鋪另一特式就係座位都有部平板電腦提供俾客人落單,咁客人就唔使下下拎自己部電話,亦都省卻咗每次都要掃QR code先落到單嘅麻煩。平板電腦系統支持中、英、日語,都可以稱得上係非常貼心。午市選擇都幾多下,我同同事分別叫咗一個午餐定食同一個刺身迷你丼。「九井壽司」其實有好多選擇,點解我哋點咗三文魚海膽丼定食同鮮帶子海膽迷你丼,原因係好少見平民化嘅價錢就有海膽食囉。帶子、三文魚同海膽好鮮甜,比起某連鎖集團嘅要好,海膽仲要大大隻,入口滿滿幸福嘅感覺。午餐三文魚海膽丼定食跟沙律同麵豉湯,麵豉湯滲透住鮮魚味,亦比某連鎖集團的好味。