2008-11-17
雖然我唔太鐘意食放題,嫌好似要迫自己一次食好多野咁,但我男友鐘意,而且今次食lunch, 仲有一段時間可以俾自己消化,就算啦。好彩,今次的放題食得我好開心。首先講環境 - 呢度既環境唔錯,較闊落,同隔離枱有返段合理距離,有返多d privacy....雖然我地坐果枱隔離係班八婆,但我地都唔覺得好受滋擾。 -- 可能女仔對食的環境要求會高少少,我覺得食放題除左要抵食,個環境都好緊要。其次講上菜速度 - 呢度上菜既速度好快,完全冇漏單,可以你臨食之前先叫,唔使怕佢有排都唔到而叫定一大堆咁。跟住就係重點 - 登登登登~~~!!!! 野食啦!太公有以下推介:1. 魚生 - 雖然魚生款式唔多,但基本的三文魚、吞拿魚、甜蝦、墨魚、八爪魚、"魚立"魚,鱆紅魚都有;雖然唔係d絕佳之選,\算得上係"好"既水準 (好多地方我比 "中上"架咋); 三文魚同鱆紅魚更係好好;吞拿魚一般左d, 而佢的甜蛋....恐怕係成碟魚生中最唔好食的,蛋味不夠濃,我整果d好食好多,千祈唔好叫。(同埋佢切的厚度係剛剛好,唔太厚又唔太薄,食到個鮮味的)2. 燒物 - 佢個蒜片燒西冷係勁正,連我呢d唔太鐘意食牛既人都覺得好味;生熟
好彩,今次的放題食得我好開心。
2. 燒物 - 佢個蒜片燒西冷係勁正,連我呢d唔太鐘意食牛既人都覺得好味;生熟剛好,咬落去好有肉汁;另外,佢個燒鯖魚都好好,唔乾。燒青口都ok, 不過有沙律醬在上面,有d漏。個薄片牛肉就差少少,d牛肉係好一般的肥牛做,嗜牛肉者,不如吃蒜片燒西冷好過。
3. 炸物 -- 其實佢d天婦羅好ok,一來新鮮送上,用料又新鮮 (特別係炸蝦),而且個漿好好味;雖然睇落好似有d厚,但食落好鬆化,同d料配得剛好,完全唔覺厚。仲有,會俾埋蘿蔔蓉俾你配天婦羅汁食,方便消滯。
4. 料理 - 由於我地主攻魚生同燒物,料理叫得唔多,只係叫左個章魚小丸子同大阪燒餅;其實做得唔差的,特別係章魚小丸子,好有質素。而且唔係話見你叫d飽肚野就成大件送黎你度,個size都算reasonable的。之始終呢d都係飽肚食物,如果你只係兩、三個人黎幫襯,就最好食返少d, 二選其一我覺得章魚小丸子係可以輕嚐一粒之選
至於壽司/ 手卷呢.... 我地冇食壽司,男友食左吞拿魚腩手卷;手卷就唔多ok, 最出事的係紫菜,太淋;同埋個餸比例太少。
要數成個lunch最差的,其實係佢最後埋單時送上的甜品 - cheesecake (應該係new york)......佢整果時,放左太多魚膠粉落果d軟芝士入面,攪到成個cake芝士味不足,口感又似啫哩,好怪!如果下次有機會食,先問下佢個甜品係咩,如果係cheesecake, 不吃也罷 - 雖然唔使錢,但都唔好浪費食物。
我男朋友嫌呢度冇得任叫汽水飲;我反而冇咩所謂,食日本野原本就唔係配汽水食的,況且一罐汽水咁肥,我只可以俾呢個"一日一罐"的quota俾我最愛的"沙示"汽水,要不就係d無糖coka cola...不過呢兩樣,通常有得任飲的地方都唔會有。
整體黎講,我覺得呢度係唔錯的一個放題選擇,佢整得好用心,d食野同個環境出黎的效果係一d較高級日式料理的質素;莫講話午市只需$148(加埋一百六蚊度), 就算晚市要差唔多$200, 我都覺得抵 - 雖然,我強烈建議食午市, -- 始終年紀唔細,仲夜媽媽食咁多野,好易肥的....