2017-09-02
星期五晚,五人飯聚。朋友X話呢間幾得意想試。我同朋友H早左15分鐘到,一樓晚飯未有檯,侍應哥哥安排我地先坐地下嗰層坐二人檯飲住野先,但其實時間差唔多,我地唔想叫完或者飲飲下要搬上去,而且地下嗰層幾嘈,如果飲野溝女係幾好嘅,我個人老餅唔鍾意啫。睇緊menu嘅時候,我地陸續齊人,另外三個朋友XYZ唯有企喺我地張檯度,好礙眼。喺咁嘅情況下,無耐侍應哥哥話樓上有位。上層懷舊茶記 x 大排擋格局,再睇睇menu,全部菜名都玩食字,明顯係一半食gimmick 一半食野。講返食物方面,去Lee Lo Mei 梗係食佢個滷味啦。侍應哥哥上呢碟果陣,好努力介紹,又西班牙黑毛豬豬耳,又土耳其火雞腎,又唔記得邊度嘅墨魚,總之好勁喇! 金雞藏鮑,雞翼裡面包住隻鮑魚仔,仲夾雜少少糯米飯,sell 精緻貴氣。倒瀉羅蟹,炸蟹肉球本身無特別,上面啲脆脆同櫻花蝦撈下面啲薯蓉幾好味。黑面魷魚,黑色嘅唔係墨汁係木炭煮茄子,唔識形容個味道,唔難食,但唔係出色。8鮮過海 · 點紅點綠即海鮮煲仔飯,但調味就比較西式,玩 fusion。啲海鮮好足料,餸多過飯,我諗飯偏少係想造到飯焦效果。鹽焗有米雞因爲需時整,最後上檯,話明有米,
鹽焗有米雞因爲需時整,最後上檯,話明有米,當然隻雞入面有飯,仲有一隻鮑魚增加有米感。啲飯好夠味,可能因為要隻雞夠味。
樣樣都有特色嘅,但我地個個都係餓底,而呢度碟碟都幾精緻,食完雖則唔肚餓,都唔可以叫飽。我地無再叫,反而轉場 round 2!