2016-02-14 1200 瀏覽
得知這家店新開張, 與老公和朋友兩公婆一起來慶祝情人節前夕。一走到去裝修很有design,餐具紙巾都有自己logo, 黑底金字,幾有型格。當然,食物才是最重要。我們四個人點了慢煮八爪魚、忌廉法國籃靑口作前菜,main course 澳洲虎頭扒、香煎比目魚、虎蝦櫻桃蝦龍蝦汁意粉、62 度蛋-黑松露野菌risotto, 最後兩個甜品一齊share 三重朱古力蛋糕同埋焦糖梨蛋糕。首先講講個慢煮八爪魚,我覺得最特別,可能出面比較少有得食。個汁用了墨魚汁淋上配搭紫菜跟個八爪魚一齊食,個味好夾,也帶出八爪魚的鮮味。碟上有少少花花作裝飾,睇得出廚師很有心思。 之後食忌廉煮法國藍青口,呢個無可至疑係always good 既煮法,法國新鮮藍青口超鮮味,可能有啲人會覺得咁細隻既,但係識食既就知咁先夠嫩。個忌廉汁有靑口流出來的海水味,同青口一齊食,確實一絶。 之後食個虎蝦龍蝦汁意粉同黑松露risotto, 兩個個味都好凸出。虎蝦好爽,個汁超龍蝦味,意粉Al dente 得來又索哂龍蝦汁既味。62 度蛋-黑松露野菌risotto, 真係有幾片黑松露喺面,都算幾大塊,幾落本。黑松露味超出,督爆埋隻蛋

Slowcook  octopus  with  squid  ink  and  laver

忌廉法國藍青口

之後食個虎蝦龍蝦汁意粉同黑松露risotto, 兩個個味都好凸出。虎蝦好爽,個汁超龍蝦味,意粉Al dente 得來又索哂龍蝦汁既味。62 度蛋-黑松露野菌risotto, 真係有幾片黑松露喺面,都算幾大塊,幾落本。黑松露味超出,督爆埋隻蛋令到個飯更滑。
虎蝦櫻花蝦龍蝦汁意粉
62度蛋-黑松露野菌risotto

另外再點了個today special 澳洲虎頭扒,個扒一出,就好sharp, 因為個portion 好大,可以足夠四至五人食同埋裝飾得好靚。侍應廚師recommend medium rare, 所以會有少少血水,出到來真係有血水,但又唔覺得好生,我食開medimum 既,也接受到。外脆內嫩有肉汁好juicy. 喜歡吃牛的真係要試。老公都話要帶奶奶來食呢個牛牛。老闆話出面食要千四,呢度食八百幾係好抵。不過真係要多點人來食呢個,因為食完一舊都好飽,我們今次每人有兩舊,所以真係幾full.
澳洲虎頭扒
虎頭扒全相

最後仲有比目魚,食到呢度已經幾飽,但係四個人分舊魚都還可以。個皮煎得好脆魚肉也很滑。旁邊有啲脆白飯魚同小onion 片上有點basil olive oil, 一起食真好味。不過,個人䑁得比目魚本身係好滑,所以如果廚師可以煮到我想吃的cod fish 都煮得咁好食就好了。
香煎比目魚

甜品個人比較喜歡焦糖梨蛋糕,因為梨香配焦糖,既香又不太漏。而老公就較喜歡朱古力蛋糕,佢話朱古力好濃,其實都係因為佢鍾意食朱古力啫。
Caramel  pear  cake
Triple  chocolate  cake

食到中間侍應幫我們換過一次碟,服務幾貼心。洗手間十分乾淨企理,所以服務和衛生情況都很滿意。不過如果有消毒濕紙巾可在餐前提抺手,會更好。

Overall, 感覺很好,食完好滿足同覺得好幸福。希望下次再來會多點新菜式。
2016-02-13
慶祝紀念