2017-08-01 88 瀏覽
位置位於佐敦站油麻地站同柯士甸站正中心既麻市滋味館,其實只係距離百老匯電影中心過兩條街。位置雖然係比較難去,但係你食完餐飯都會覺得行咁遠係值得嘅。點解我會咁講?一齊嚟睇我嘅食評先啦。入面坐得都幾舒服,有卡位梳化凳。黎到既時候仲早,所以得一兩圍坐底左。半個鐘後,成間餐廳已滿,冇book位既都冇得入。我地坐正對住魚缸既餐牌。由於下場我地仲約左朋友食甜品,所以我地揀左啲冇咁飽肚既食物。睇過openrice既食評,我最後揀左必食既冰鎮鮑魚,白灼蝦同鹽焗蟹,再加多個金銀蛋 莧菜就岩岩好喇。冰鎮鮑魚冇錯真係必食既。鮑魚洗得乾淨,完全冇沙石痴住,可以一啖放落口,當然我冇咁做喇。鮑魚充滿海水鮮味係肉甜,口感彈牙豐富,夠晒肥美。每一啖都係絕佳美味,點埋芥辣豉油,鮮味散發晒出黎。食完一隻都真係唔夠喉。叫白灼蝦既原因就係想試下佢地呢啲蝦度夠唔夠鮮。食開白灼蝦都係細細隻,呢度9隻蝦,隻隻都成隻男人中指咁大隻,有一半蝦有蝦膏。味道當然係鮮甜無比,蝦肉夠實。點埋辣椒豉油更顯鮮味,亦正正係點解我地唔點黃金蝦既原因。黎到緊係要食蟹!鹽焗蟹好少係第二度地方食到,今次亦係我係第一次試。原來咁簡單既整法亦令蟹保留原有鮮味。
點解我會咁講?一齊嚟睇我嘅食評先啦。

黎到緊係要食蟹!鹽焗蟹好少係第二度地方食到,今次亦係我係第一次試。原來咁簡單既整法亦令蟹保留原有鮮味。蟹既外殼鋪滿咗一層既鹽, 我哋本身以為啲蟹肉都可能會偏鹹啦,點知原來唔係喎!食落啲蟹肉又嫩滑,又鮮甜,而且啲肉仲好易剝出嚟,完全唔黐殼, 抵讚!

最係叫左個金銀蛋莧菜, 份量頗多。味道不俗,莧菜夠嫰滑,咸蛋夠咸香。
最後店員好識做咁提供左檸檬水俾我地洗手,服務態度不錯。

位置雖然唔就腳,但係亦係好值得去食既一餐。提到大家,去前記得book位啦~

• 冰鎮鮑魚