2019-08-08
灣仔有條出哂名食野嘅「日月星街」,其實就係日街、月街同埋星街一帶嘅食肆。朋友仔問我灣仔有咩特色野食,我一定會首選推介日月星街,今次朋友仔就主動話食一間非常有特色嘅中菜-Madame Ching。入到去坐滿左8成,咁我地就唯有坐Bar 枱。一打開個menu之際,待應送上一杯welcome drink,係一杯清新非常嘅mint tea,味道唔會太濃,開左個胃Mint TeaSesame Prawn Toast頭盤係一個非常好味的蝦多士,上面鋪上一層咸味剛剛好的蝦膠,下面鬆軟嘅多士,異常的夾!好味程度比起出名食蝦多士的港大同學會更好味,嚟到一定要試,係我食過最好食的蝦多士!!Madame Ching Bowl跟住就到主菜,係一個有特色的rice bowl。簡單嚟講,佢有點似中式的燒味飯,但除左好滑的白切雞以外,佢重加左一啲酸酸地的生果(原諒我食唔出係橙定係柑),細細粒但同啲帶咸味嘅燒味係好夾架wo!朋友仔話有時重會係有叉燒取代雞肉,佢外皮會燒到微焦,聽到都流哂口水啦?Ma Kai Goh Sponhe Cake中式餐廳,佢緊係會搭個中式甜品俾你!哩舊馬拉糕,唔似一般嘅棉密口感,反而係有中間有
Mint Tea
Ma Kai Goh Sponhe Cake
Ma Kai Goh Sponhe Cake
Green Tea Creamcream
Green Tea Cream
另一道甜品,係一啲帶輕微綠茶味的cream,本身冇咩味,但伴以好多粒blueberry,可以消消滯,唔錯~
總括而言,148,一頭盤一main一dessert,唔洗加一,重想點?抵食!