宜家越黎越多人鍾意黎將軍澳海旁食野,比較有新鮮感之餘,可以吹下海風🌊會舒服啲,所以小編都黎趁下熱鬧😂 呢間台灣野既裝修幾特別,環境開揚,由灰色磚牆🧱、粉紅花牆🌸、中式木門換搭而成,仲有唔少幾gag既霓虹燈語句,感覺幾chill~ 野食方面幾多元化,佢地有做過唔同既mix & match, 幾有創意,味道唔錯~(5 😍 係滿分,🤩係半分)台式紅燒牛肉麵🔥🐮🍜 - $88 (好味指數:😍😍😍😍)牛肉用既係薄切牛腱🐮,滷得又腍又入味,肥瘦比例啱啱好,半筋半肉,質嫩爽口,帶有啲膠質,嘴唇有少少黏👍🏻 個湯底🥣係古早牛肉湯🐮🥣,質感清澈但又濃郁甘醇,有幾清香既藥材味同牛味🐮~ 麵🍜我就揀左無加鹼既陽春麵🍜,幾掛湯🥣,質地偏軟腍但都有咬口~ 仲有索晒個湯🥣既精華既蘿蔔⚪️🥕同紅蘿蔔🥕,味道清甜多汁,整體感覺唔錯~海戀蒜蝦籠仔飯 🧄🦐🍚 - $158 (好味指數:😍😍😍😍)上面落左幾多惹味香口既蒜蓉🧄,配埋下面幾新鮮既蝦🦐,肉質幾彈牙唔會痴殼,唔會梅,下面啲飯🍚唔會好爛,粒粒分明,偏濕潤有要咬口,帶有啲荷葉既清香,亦都索曬上面蒜🧄同蝦既汁同精華更加好食😋脆香排骨 🔥🍖 - $78 (好味指數:😍😍😍😍

(5 😍 係滿分,🤩係半分)
台式紅燒牛肉麵

台式紅燒牛肉麵🔥🐮🍜 - $88 (好味指數:😍😍😍😍)
海戀蒜蝦籠仔飯

脆香排骨

脆香排骨 🔥🍖 - $78 (好味指數:😍😍😍😍)
除左牛肉麵🐮🍜之外,台灣既排骨🍖都好出名🤤 今次小編揀左脆香味既,炸到金黃酥脆咁,出面既炸皮唔會好厚、唔會太燶同油膩,個排骨🍖既豬味🐷幾濃郁,入面肉質嫩滑多汁,肥瘦適中,炸完之後油香更加出~ 配埋旁邊酸酸甜甜既沙律醬🥗,可以解膩~
戀戀蚵仔煎

戀戀蚵仔煎 🔥🦪🫓 - $88 (好味指數:😍😍😍😍)
個蚵仔煎🦪🫓整到金黃香脆,入面濕潤帶啲煙韌,裡面落左幾足料既蚵仔🦪,每隻都洗得乾淨,望落肥美飽滿,鮮甜juicy~ 配埋香口既雞蛋🥚、清香既蔥同埋酸酸甜甜既醬汁,感覺幾開胃又唔會漏~
椰奶仙草芋圓

椰奶仙草芋圓 🥥🥛🟡🟣⚪️ - $38 (好味指數:😍😍😍😍)
食完正餐之後就禁係食埋甜品先perfect啦😜 所以就叫左呢個芋圓🟡🟣⚪️做ending~ 裡面有椰奶🥥🥛、仙草、芋圓🟡🟣⚪️、紅豆🫘同水果~ 椰奶🥥🥛清新香甜,仙草爽口滑溜,帶啲中藥既甘香,芋圓🟡🟣⚪️煙煙韌韌咁,有淡淡既蕃薯🍠同芋頭清香,紅豆🫘綿密甘甜,士多啤梨🍓清香,酸酸甜甜咁,整體口感幾豐富😌

好味指數:😍😍😍😍
推介指數:😍😍😍😍