2021-02-21 428 瀏覽
今晚點餐係The pepperoni pizza 加三粒唔同口味嘅donut。Pizza: 好嘅Pizza只需要三種原材料:麵粉、茄醬、芝士。因此選咗個最簡單嘅 The pepperoni。食落第一口有驚喜,有別於Pizza Hut/PHD果種港式鬆脆啖啖肉的傳統口味,依間快餐店嘅意式香腸片只有十餘塊,香葉三四片,但卻組合出一種高級嘅味道。睇到之前食評話係用酸種批底,所以我特別在意,食第一片薄餅咀嚼時唔覺,但食第二片嘅時候發現批底真係非常煙韌,食完第三片是個牙骹攰到合唔埋,成為一種負擔,塊餅又唔係特別有麵香,真係唔識欣賞。Donut: 見到$38一個,想必有過人之處。食第一個係果醬口味,咬第一口,砂糖同果醬沖入口腔,佔據我所有味覺,聞到少少橙味,但口腔內得一個甜字。再接再勵食第二個係榛子口味,咬第一口食唔到醬,咬第二啖終於食到,但個口到喉嚨都係砂糖,腦海裡突然出現三個字— 糖尿病。第三粒都係留返俾老婆食。總結,幫襯依間快餐店嘅應該大多數都係西人,食慣港式口味薄餅嘅我真係唔係太識欣賞。如果嗌外賣比一家大細食,母親大人一定會破口大罵肉都冇多塊,又貴又唔抵。當然,當你對住過海食啲貴價但又冇乜

The  pepperoni

Donut

總結,幫襯依間快餐店嘅應該大多數都係西人,食慣港式口味薄餅嘅我真係唔係太識欣賞。如果嗌外賣比一家大細食,母親大人一定會破口大罵肉都冇多塊,又貴又唔抵。當然,當你對住過海食啲貴價但又冇乜烹調技術含量嘅食物,你就會有一種與別不同嘅感覺——感覺飄然到可以理性化自己中伏嘅感覺。
The  pepperoni
2021-02-21
20 分鐘 (外賣送餐)