今日收工約左係朋友公司附近食飯, 地點都唔算難搵, 條街仲有好多餐廳同酒吧咁。天時暑熱, 一坐低就order左飲品解解暑先。我地分別叫左兩杯virgin pina colada 同埋一杯mojito, 夠晒凍, 一飲舒服晒! 涼返少少之後我地就落單啦, 因為我地三個人咁就叫左一個兩人餐同埋少少散嗌。今日既餐湯係南瓜湯, 煮得好綿好滑, 唔會太甜, 好味! 沙律我地簡左Parma ham配哈蜜瓜呢個經典配搭, Parma ham既油香係口到浪下浪下, 配埋哈蜜瓜既清香~~三個人分兩舊真係唔夠皮啊!意粉簡左我地三個既最愛~Carbonara!!! 我發現依家好多餐廳都會將半熟雞蛋一齊serve等我地影晒相再係table side幫我地撈。一撈就聞到勁香蛋味同埋芝士既味道啦! 入口creamy得黎又有啲煙肉粒加左重口感, 實在係正啊!身為薯仔控既我一定係叫左煙肉芝士薯條啦! 佢既份量對比起之前既菜都大份好多, 三個人share卓卓有餘啊! 佢本身已經有好多芝士同sour cream, 仲有煙肉既鹹味, 唔洗再點任何野就好好好好食啦!! Main course我地係二人餐到簡左慢煮豬仔骨再係

Main course我地係二人餐到簡左慢煮豬仔骨再係a la carte menu叫左一份Beef Wellington! 慢煮豬仔骨我一落刀已經骨肉分離, 可想而知佢既肉質有幾軟幾嫩啦! 美中不足既係佢既醬汁太濃味, 如果adjust返好少少就無檞可擊啦!

至於個Beef Wellington完全無令我失望啊!!! 酥皮夠脆, 入面既牛柳煮得岩岩好, 最值得讚既係佢既mushroom filling, 勁香調味調得岩岩好, 唔會搶到入面既牛味之餘又帶到個種菌味出黎! 淨係因為呢道菜已經足夠令我會再返黎呢到食, 正!

• 煙肉芝士薯條
  • Beef  wellington