2023-01-29 874 瀏覽
微小嘅新年願望係一個月出街食一次好嘢。一月打頭陣嘅係ifc mall空中花園嘅HAKU!13 道菜碟碟精緻好味,每三道菜配一款酒。以下幾款打星星嘅係我嘅best pick! 🥂Ernest Remy Champagne 果香清晰、微酸、易入口,bubbles好爽口,配魚生啖啖甘甜🌊UNI 海膽鮮甜,配柚子松露醬汁醒神,竹炭多士正好吸收所有精華,令人可以㗳真啲一陣風咁嘅海膽🐟OTORO大拖羅油脂豐盈,用昆布味醂醃後鮮味突出;紫蘇花味道獨特,紫菜脆撻有助減淡拖羅油膩感🐚SCALLOP北海道帆立貝啖啖肉,簡單配青瓜啫喱同萵筍就夠,醬汁係三杯酢加烤過嘅蒜同油,微酸、開胃🥂新潟月白以40%精米步合,充滿淡淡花香,清爽順喉🐠KANPACHI⭐第一次食間八刺身係配昆布油+血橙汁,好鮮甜~ 魚肉晶凝通透、口感濃郁香醇,太正!🦑SQUID⭐魷魚以備長炭烘烤處理及牛油低溫慢煮,口感綿滑有咬勁,好特別,加上忌廉紫蘇油真係食唔停🥚CHAWANMUSHI茶碗蒸上有三文魚子、蝦肉,唔錯🥂Famille Lieubeau, Clisson Muscadet Sèvre et Maine相比頭兩支酒,呢款較酸,淡身、

🥂Ernest Remy Champagne

以40%精米步合,充滿淡淡花香,清爽順喉

🐠KANPACHI⭐

🦑SQUID⭐

🥚CHAWANMUSHI
茶碗蒸上有三文魚子、蝦肉,唔錯

相比頭兩支酒,呢款較酸,淡身、頗dry

🍞PARKER HOUSE⭐
餐廳自家製黑蒜麵包,超級軟熟、香氣四溢,配松露牛油無得彈,好味到我自己一個人食哂四個包!

🐟SABLEFISH⭐
銀鱈魚用牛油慢煎,嫩滑到入口即溶;醬汁用魚骨、高湯、味增、松露油餚製,層次豐富;大廚落魚子醬亦唔手軟,為銀鱈魚加添鹹香

🦞BLUE LOBSTER
法國藍龍蝦爽甜彈牙,苦艾酒忌廉醬惹味,龍蝦油香甜

🍷Tyler Chardonnay
有黑加侖子味,由於唔好紅酒,只係飲左幾啖

🥩SHORT RIB
美國加州牛小排經過4小時煙燻再加慢煮後滑嫩多汁,經典BBQ醬味道永不過時,配食用花點綴靚到唔捨得食

🍧SORBET⭐
青擰雪芭味道清新,作為pre-dessert正好解除主食嘅油膩感

🍷Blandy's 5 Year Old Malmsey Madeira (Rich)⭐
有濃厚焦糖、拖肥糖同香草味,配甜品一流

🍨MEDJOOL DATE⭐
敲碎蜜棗味脆米餅,連同椰棗雪糕及底層咖啡碎一齊食,口感同味道非常濃郁特別,唔會太甜

🧁PETIT FOURS
莓味啫喱軟糖味道酸甜,質地黏牙;肉桂朱古力卷超級脆,卷住滿滿幼滑嘅肉桂朱古力醬;貝殼蛋糕牛油味重,細細粒食多幾件都唔怕

每碟小而精,份量剛好,你唔會肚餓,但又不斷想食多啲。唉入坑了,好想再食 🤯

📍HAKU @hakuhongkong
Dinner Tasting Menu $1980