2012-01-02 66 瀏覽
下午茶時段餓餓地, 途經天文台道, 間韓媽媽開左好耐但一直未有機會光顧,舖仔細細, d枱擺得好埋, 我見侍應出入都比較辛苦, 有幾張枱仔咁。有一半是上樓cafe路線, 但有d韓式口味既茶如柚子茶, 五味子茶等.韓式食物當中都是較為普通o既食野, 例如粉絲, 豬牛雞配飯, 牛肋骨, 辛辣面, 種類不是太多, 當然, 我也不會expect cafe有好多韓國菜式.現場有兩張負責廚房, 是廿零後生仔 + 後生女, 2/3個侍應招呼客人, 個樣真係好細個o既小妹妹, 細到甚至懷疑....夠16歲法定年齡工作未 呢d陣勢更加覺得似旺角果d樓上cafe, 冇咩期望.... 呢間cafe乜唔係韓國人開架咩叫左一個lunch set , 炒粉絲($48) + $15一杯cappuccino.(原價$28) 先黎咖啡, 味道都不錯, d泡打得幾好, 只可惜係個杯太細........................再黎牛肉炒紛絲, ee 點解個底咁多飯既 拎個餐牌望多次, 原來係有寫炒粉絲 (配飯) , 哇真係估你唔到!!! 粉絲唔係餸/肉類, 點會配飯架!!! d味道完全唔match, 粉絲果得幾條牛肉
當然, 我也不會expect cafe有好多韓國菜式.

呢間cafe乜唔係韓國人開架咩

再黎牛肉炒紛絲, ee 點解個底咁多飯既 拎個餐牌望多次, 原來係有寫炒粉絲 (配飯) , 哇真係估你唔到!!! 粉絲唔係餸/肉類, 點會配飯架!!! d味道完全唔match, 粉絲果得幾條牛肉同菜散修修, 正常人食碟頭飯通常係餸/汁撈飯一齊咁食先惹味, 唔可能係粉絲撈飯咁食啦~~
兩者都係澱粉質。成碟佔左6成係飯, 1成菜加肉, 3成係粉絲剛剛好舖住面將d飯遮到實一實, 陰陰濕濕咁, 所以俾佢張圖呃左。令人覺得想減低成本所以放咁多飯, $48 有大半碟係飯...................粉絲得幾條, 其實粉絲炒得幾好味, 又乾爽又彈口 (但彈口係韓式粉絲特性, 我平時自己炒果d都彈口) d飯仲要唔係珍珠米, 真係嬲嬲地
不會再來
$48 我去附近果d韓國餐廳, 可以食到多用料充足既野