2022-10-15 337 瀏覽
朋友話想食omakase,但我又唔係好想食過千蚊,所以決定食lunch,食平啲啲~佢就帶我嚟呢間旺角嘅小店,睇睇餐牌lunch omakase最平$290,嘩 平到咁!揀咗$390嘅試吓質素先~餐廳細細間無太多座位,靜靜地,都唔錯,不過一定要訂位,好快full!前菜七味大豆芽同柚子醋沙律,一辣一酸,開開胃先!跟住有新鮮蒸起嘅松葉蟹肉蒸蛋,香滑嘅蒸蛋有上一絲絲蟹絲。三款特上刺身,我都好鍾意!炙燒過嘅金目鯛係背位,口感帶點煙韌,襯埋下面煙霧離漫嘅植物盆景,打卡一流。慢煮一個鐘嘅鮟鱇魚肝,無腥味,帶點香甜,口感細滑。煙燻嘅鰹魚,一開蓋煙霧輕飄,軟腍魚肉配上自家製洋蔥汁,上面放咗一啲茗荷,而我最鍾意嘅就係紫蘇花,多一抹清新香氣。刺身之後先食返甘露煮嘅青桃同埋無花果清清口腔味道。再嚟七款手握壽司:鮮赤貝、蜜甘鯛、甜蝦、車海老、秋刀魚、拖羅、白海膽,同埋拖羅手卷,每款都已經調味,唔駛再蘸豉油喇~麵豉湯偏咸。最後以宇治抹茶布甸作結,香滑又有茶香味,加埋大大粒嘅北海道紅豆同金箔裝飾。好抵食嘅omakase,有機會要試埋dinner先得!
前菜七味大豆芽同柚子醋沙律,一辣一酸,開開胃先!
跟住有新鮮蒸起嘅松葉蟹肉蒸蛋,香滑嘅蒸蛋有上一絲絲蟹絲。
三款特上刺身,我都好鍾意!

慢煮一個鐘嘅鮟鱇魚肝,無腥味,帶點香甜,口感細滑。
刺身之後先食返甘露煮嘅青桃同埋無花果清清口腔味道。
麵豉湯偏咸。
好抵食嘅omakase,有機會要試埋dinner先得!
午餐