2023-12-23
落街轉轉,行到上環,就係咁橫衝直撞咁去咗間Dandy's Organic Café食午餐啦。店入面嘅裝潢簡潔舒服,感覺好清新添。唔使講啦,肚餓就直接點菜啦。首先講嗰個Basil Chilli Chicken with Brown Rice,呀!食落去嘅時候真係攞你冇轍喇👌!雞肉嘅滑嫩同埋啖啖肉嘅質感,加埋Basil嘅清香味,微辣嘅感覺,真係夠震撼!啲糙米飯啲咬口做得啱啱好,但係吃到後面有啲油,估唔到健康食品都可以做到咁惹味。再嚟就係個Chicken Penne喇,朋友點嘅。啲Penne煮得Al Dente,咬落去Q彈得嚟唔會過硬,個雞肉比起米飯款略為乾身少少,不過都算唔錯。最後,記得飲返杯Latte溫一溫胃,嗰啖黑糖嘅回甘係真材實料,飲咖啡都飲得出健康嚟。總括嚟講,Dandy嘅有機餐真係令人食得開心又貼心,雖然價錢稍微貴咗啲,但食嘅都係安心嘅好嘢,值得一試!下次再試試佢哋嘅新菜色,期待接二連三嘅驚喜啦!🍴🌿✨