2018-09-03 103 瀏覽
今日喺中環食Omakase,呢間餐廳環境唔錯,我地6:45pm到坐bar枱,未有人,可能因為今日不停落雨所以少人,好似包左間餐廳咁,哈哈!今日食豪啲,叫個極餐。前菜有松葉蟹蟹蓋,上面有海膽同蟹醬面豉,啲蟹好鮮好甜,夾埋所有一齊食,正!另外仲有個前菜set,入面個北海道粟米超級甜,超好味!!嗰三粒細粒叫’菱角子’,真係未聽過,食落好似薯仔咁,好味喎!跟住有個松茸清湯暖下胃到吃刺身喇!😍有伊佐木,深海池魚,赤身同大toro,大toro好肥好好味!之後輪到天婦羅🍤,呢間餐廳果然係出名天婦羅,睇落好pro! 師傅即場溝粉即時炸,好味!炸漿好薄剛剛好,每款海鮮師傅都有講點咩最好食!然後有個日本紅衫魚,上面淋咗啲海膽汁,估唔到紅衫魚可以啖啖肉,個汁好好味!最後一道天婦羅係日本大蜆,原先睇落以為係茄子🤣,天婦羅大蜆真係第一次食,入面仲好多汁👍🏼之後係蒸魚肉加珊瑚,唔講以為係普通蒸蛋,因為真係好滑!跟住係我最期待的和牛喇!睇落好正,食落都好好味,好肥美,不過只係本人唔太鍾意食太肥,所以如果鍾意食肥美嫩口牛嘅朋友會覺得好正!最後一道鹹點就係梅冰素麵,估唔到係全餐的亮點,啲梅味嘅冰酸酸微微好好味,好開胃,

今日食豪啲,叫個極餐。

跟住有個松茸清湯暖下胃

之後係蒸魚肉加珊瑚,唔講以為係普通蒸蛋,因為真係好滑!

最後一道鹹點就係梅冰素麵,估唔到係全餐的亮點,啲梅味嘅冰酸酸微微好好味,好開胃,啲麵夠幼,麵質剛好,正!👍🏼👍🏼👍🏼

甜品係鹿兒島蕃薯🍠,師傅話炸了一個鐘,點沙糖同拔蘭地一齊食,好味喎!尤其係個蕃薯皮!👍🏼👍🏼👍🏼 真係心機菜!

最後係生果,有超甜蜜瓜同晴王提子,食完真係好滿足!

總結,呢間日本餐廳真係主打天婦羅,做得好出色,其他食物都中上水準,不過就嫌服務未夠水平,日本餐廳嚟講真係有待改善,好在師傅夠細心,挽回不少分數!
2018-08-29