2018-07-17
尖沙咀棉登徑向來都係多各國唔同美食嘅地方,有拉麵、中菜、英式菜等等⋯而我今日食既就係就係一直都想試好耐嘅日本菜上岸料理。上岸料理門面係一個非常傳統嘅日本餐廳,裏面更加係非常有日式嘅感覺,全以木為主要裝飾元素,感覺溫暖。黎得食日本菜我哋一定要試下唔同嘅漬物。而今日我哋就試咗蒜頭漬同牛蒡,蒜頭漬鮮甜爽脆味道香濃,而牛蒡亦口感爽脆。除咗兩個漬物之外前菜我哋亦都揀咗海蜇配青瓜,全都係一些比較清淡爽口嘅飯前菜,為晚飯做好準備!食完前菜之後我哋第一味食嘅就係凡立貝tar tar冷茄子配海膽醬,茄子味道冰冷鮮甜配上海膽醬味道濃郁食法新穎。食完冷茄子之後我地就食另一道冷盤日本水八爪魚吸管,呢一道菜係我今晚嘅最愛日本水八爪魚吸管食落口爽脆彈牙,可以話係我食過最爽口嘅八爪魚🐙!食完冷盤刺身之後我哋就食咗一個吞拿魚多士同埋芝士銅鑼燒年糕,食完清淡嘅刺身同埋冷盤之後,吞拿魚多士同芝士銅鑼燒年糕完全能夠挑起味蕾的刺激!加上香脆幾既多士完全係令人覺得一塊唔夠想食多幾塊!食完兩個二盤之後我哋仲食咗左口魚、三文魚、金木鯛、吞拿魚腩和帶子等火炙壽司五點,每一年到壽司經過火場後更能帶出其鮮味和有火燒的香味!食完壽司後我哋
食完壽司後我哋更加食咗鹽燒深海池魚,深海池魚經過鹽燒後有帶有鹽香海水味,而且濃郁嘅魚油,令人完全不能抗拒!
食過咁多道菜之後最後我哋食咗佢最出名嘅杏仁豆腐作為晚餐作結,為你一頓晚餐畫上完美句號!