2021-10-18 1067 瀏覽
朋友生日飯話想食粥底火鍋,佢推薦呢間火鍋極之好味,而且好多人追捧,所以想食嘅話一定要事前訂枱~於是我早半個月前就已經電話book枱,揀左最方便大家嘅長沙灣分店。我地一行五人,book左8-10pm果round,7:55pm去到門口已經見到人滿為患,當我以為門口嘅人係walk in嘅時候,我走上前同侍應講我地係book左枱嘅,點知佢請我稍等,會逐一嗌number入去咁,我先知道原來門口嘅人都係book左枱,連book左枱嘅客人都要逐一輪候,足見餐廳之受歡迎程度!每位客人都必須使用安心出行,我地一行五人掃左碼之後獲安排坐一張大卡位,唔使隔板。四人限聚下,五人一枱而毋需隔板嘅情況真係久違!食物方面,種類比起一般火鍋店嚟講唔算好多,但勝在用料夠新鮮;我地每人嗌左一款海鮮(沙白、鮑魚、蜆、蟶子同埋肉蟹),按住餐廳嘅建議逐一放海鮮,佢仲設有一個計時器,俾我地計住落左幾耐,一夠鐘就即刻撈上嚟食,非常鮮甜!食完海鮮之後就到普通火鍋材料,有肉丸、蟹柳、小籠包等等,雖然野食唔係任嗌,但佢個份量都係按人頭計,所以一定夠食!(特別大食者另計lol)終於到最後嘅重頭戲 - 火鍋粥底,有一位師傅見我地食得七七八八

終於到最後嘅重頭戲 - 火鍋粥底,有一位師傅見我地食得七七八八,就同我地講可以上粥底的了,將火鍋湯底嘅精華融入白飯,最後成為一碗碗綿滑美味嘅粥!除左充滿各樣火鍋配料嘅湯底之餘,師傅仲幫我地加左唔少平時食粥常有嘅配料,好似係生蔥、生薑同豬油渣等等,所以今餐除左火鍋之外,我地仲食到粥,真係一餐兩味呀!價錢方面,都只係$200(唔使加一),但就唔包野飲,要飲野的話就要另外加錢。

最後講下店內環境,店內空間頗大,人客爆滿;不過因為人客太多嘅關係,相對嚟講都會嘈吵一啲,有舊陣時大排檔嘅風味~鍾意呢種感覺嘅朋友不妨一試!
2021-10-15
5 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日