2021-07-27 400 瀏覽
八月生日飯聚,又係朋友又係我長輩,唔知唔覺已經識咗啦10幾年,由同事變朋友而家真係好難。呢間唔係我提議,因為好耐之前食過冇乜特別,不過既然有人建議就去食下啦。其實都有幾間分店㗎,不過其他長輩都住喺港島區,所以我放工由九龍灣搭車出去。本身係想去香港仔食海鮮架,可惜咁啱冇開門。今次order嘅時候,反而有啲小插曲,本身每次都交俾其中一個長輩發板,因為佢最識食,不過今晚我反而有啲個人喜好,噏左幾樣佢都冇叫,其實我係有啲失望㗎不過又唔可以表露出嚟😮‍💨終於按佢嘅旨意叫咗菠蘿炒飯、炒通菜同小食拼盤!本身我係想叫炒金邊粉同炸春卷。其實食晒之後我真係想加個炒金邊粉㗎,但係佢哋個個都好似唔係好想食咁,搞到就住就住,最後嘅甜品時間都係我極力堅持先有得食咋。我嘅心水係芒果糯米飯,另外加多一個原味waffle. 我自私飲叫咗一杯Coconut juice ! (仲俾個長輩講笑話我嘥錢添!)😰因為佢哋個個都唔飲嘢。嘢食方面我反而幾鍾意個菠蘿炒飯,佢唔係用菠蘿🍍做器皿上碟,不過個飯炒得幾好(可能我本身鍾意食炒飯啦)炒通菜就好一般啦,又可能始終唔係鑊氣小炒啦。個小食拼盤反而最唔好食係個單骨雞翼-仲話出名🤪其他魷魚
本身係想去香港仔食海鮮架,可惜咁啱冇開門。

炒通菜就好一般啦,又可能始終唔係鑊氣小炒啦。個小食拼盤反而最唔好食係個單骨雞翼-仲話出名🤪其他魷魚圈啊、墨魚丸呀、炸魚餅呀、串燒等等都係一般啦。

芒果糯米飯又令我諗翻起響泰國食嗰啲超級好味😋可能而家芒果又唔係時候啦!另外個原味窩夫我就覺得一般啦,反而街邊嗰啲格仔餅仲好食😜不過啲長輩又話幾好喎🤭

講真我都唔知自己係咪近排啲味覺有啲問題?食咩都覺得唔好味咁😭所以以上嘅評價大家自己衡量下啦
小食拼盤