餐廳: 寿司の神
資訊:

第一次喺元朗食omakase,位置喺B仔涼粉對面,都幾易搵裝修得好光猛,全Bar枱形式,可以近距離睇到師傅點烹製食物~我哋係食lunch,$880加一,全15品,另包埋茶碗蒸、海藻小食、味噌湯及甜品,整體感覺唔錯,食材非常新鮮😍😍🔸開胃菜海藻小食酸酸甜甜好開胃;茶碗蒸熱辣辣,入面有鳴門卷及蟹柳,蒸蛋好嫩滑,面頭嘅黑松露醬令到每一啖都好香~🔸前菜☁️北海道蠔 ,淋咗自製嘅酸汁,啖啖肉好有鮮味☁️鰹魚刺身,表面有少少灸燒過,帶出咗香味同口感☁️鱈魚白子,食落去爽口,冇腥味,加少少豉油已經好鮮☁️鯖魚刺身,新鮮嘅鯖魚會呈現鮮紅色,配埋薑蔥,食落更清新☁️拖羅蓉配自家製鍋巴,鍋巴好香脆,拖羅蓉好有油脂香,2者食更有層次👍🏻☁️鮟鱇魚魚肝,一啲都唔腥,好清甜,creamy 香濃甘香😋🔸壽司聽壽司師傅講呢度嘅壽司豉油係用左3飯唔同嘅豉油調出嚟👍🏻☁️醬油漬赤身 - 拖羅嘅背脊浸過醬油,油脂較少比較有咬口☁️中拖羅 - 油脂平均,食落軟滑香口☁️醃漬三文魚籽 - 魚籽大大粒,鮮味十足,好清甜☁️灸燒喜知次 - 燒過之後更帶到油脂出嚟,食落更肥美,肉質細嫩☁️大拖 - 吞拿魚最肥嘅位置,熟成過夠晒正,油脂豐富☁️灸燒吞拿魚面
第一次喺元朗食omakase,位置喺B仔涼粉對面,都幾易搵

🔸開胃菜

🔸前菜
☁️北海道蠔 ,淋咗自製嘅酸汁,啖啖肉好有鮮味

☁️鰹魚刺身,表面有少少灸燒過,帶出咗香味同口感

☁️鱈魚白子,食落去爽口,冇腥味,加少少豉油已經好鮮

☁️鯖魚刺身,新鮮嘅鯖魚會呈現鮮紅色,配埋薑蔥,食落更清新

🔸壽司
壽司師傅講呢度嘅壽司豉油係用左3飯唔同嘅豉油調出嚟👍🏻

☁️醬油漬赤身 - 拖羅嘅背脊浸過醬油,油脂較少比較有咬口

☁️中拖羅 - 油脂平均,食落軟滑香口

☁️醃漬三文魚籽 - 魚籽大大粒,鮮味十足,好清甜

☁️大拖 - 吞拿魚最肥嘅位置,熟成過夠晒正,油脂豐富

☁️灸燒吞拿魚面珠墩 - 比較煙靭同埋鮮甜啲

☁️甜蝦 - 面頭加咗煮左2日嘅蝦膏醬,有非常濃郁嘅蝦味,蝦肉彈牙又回甘👍🏻

☁️右口魚 - 油份多,食落口非常滑

☁️馬糞海膽 - 鮮甜度高,海膽味鮮甜~

☁️白海膽 - 顏色較淺,味道較重

☁️焙茶布甸 - 焙茶味非常濃😍,茶香回甘,而面頭甜甜哋嘅紅豆就平衡返成個感覺