2019-03-27
食打邊爐我覺得最重要係食材新鮮,今日見天氣微轉涼又心思思想去食shabu shabu。要食就揀提供新鮮食材的店,於是我就揀左來銅鑼灣的尚鮮火窩海鮮店享受睇到都覺新鮮,同色、香、美俱全的火窩。這店服務態度唔錯,入座後仲細意問我們有無人該月生日,原來店做緊優惠,有格魯吉亞果氣酒、安格斯牛、鱆紅魚刺生、蟲草花花膠雞湯按人數計送法,人少送一樣,人多送哂,咁着數我下月生日約齊人又可再來過。今日主打食海鮮,故湯底棄藥膳、燉湯,選清清地的姬松茸冬瓜及酸酸地開胃的田園雜菜湯,圖兩款不會蓋住海鮮的鮮甜味又減滯。點好火窩料,先上兩款前菜,清酒煮的鮑魚入口淡淡酒味,肉質綿軟,齒頰留香,另一款的泰式生蝦,不太辣蝦肉彈口不錯。跟住來用英式三層架送上的/豬紅、豬潤、豬皮各式丸、腸及雲吞,每款都色澤令亮好新鮮,豬潤爽爽脆,特別要提的是芝心獅子狗卷一不為意給内裡的芝士燙着咀。丸丸,每款都正、彈、汁多從侍應得知是每日新鮮制無怪這般好食。手切的安格斯牛,雪花均匀,色鮮亮,一見就心悦,食慾大振。終於今日的主角海鮮出來了,長過日本筷子的蟶子皇,大過前菜九孔鮑的馬刀貝,大海虎蝦及脆口鮮鱔片,我見到心心眼都現,友人邊食邊讚真新鮮
手切的安格斯牛,雪花均匀,色鮮亮,一見就心悦,食慾大振。
終於今日的主角海鮮出來了,長過日本筷子的蟶子皇,大過前菜九孔鮑的馬刀貝,大海虎蝦及脆口鮮鱔片,我見到心心眼都現,友人邊食邊讚真新鮮,還說這就是海鮮該有的甜味,好搞笑。
這餐值了,笑聲中渡過開心晚上。