平日每逢食日本丼飯都大排長龍,今次網上搵到一間外賣丼飯,新產品試試佢來歷。一向對牛情有獨鍾,點了個慢煮安格斯燒牛肉切丼加滑蛋、沙律、薯角及水晶珍珠奶茶。先講佢個慢煮安格斯燒牛肉切丼,除左賣相吸引,最欣賞廚師好貼心地將安格斯牛肉切件,牛肉質地嫩滑,食得出係上乘的安格斯牛。醬汁加入洋蔥、冬菇,比起其他淨醬汁的餐廳明顯用心製作。入面附有漬物,似足日本丼飯。滑蛋金黃幼滑,成個丼飯超級豐富。沙律最怕食到底乾身無醬,但呢個胡麻醬蕃茄沙律底部已經加左醬汁,即使食到最底都有醬汁包住,同埋睇得出生菜好新鮮。第一次飲水晶珍珠奶茶,賣相同台灣珍珠奶茶差不多,但原來水晶珍珠食落質感偏粉,只有外邊層衣有Q彈感覺,甜甜地幾好食,由於奶茶本身偏淡,所以整體吾算好甜,但如果奶茶味香濃D會更好。呢間外賣食材新鮮豐富,有高質驚喜,下次可以encore試埋其他丼飯。
慢煮安格斯燒牛肉切丼加滑蛋
胡麻醬蕃茄沙律
水晶珍珠奶茶
慢煮安格斯燒牛肉切丼
2022-05-05
20 分鐘 (外賣送餐)
慢煮安格斯燒牛肉切丼加滑蛋
胡麻醬蕃茄沙律