2021-05-12
今日同朋友二人去咗大坑呢間壽司店食廚師拍板午餐。$540一位,有12件壽司加兩個卷物。一入去環境,大概坐到六至七個人嘅壽司枱。大概等咗10分鐘,廚師就拿出一個盒子,將約10塊不同的魚生壽司拿出來。再逐一包上壽司飯。壽司醋飯好味,唔會太冧或者太酸,細細舊唔會令到你食到好飽。因為食咗10幾款唔同嘅壽司,真係講唔出每款係乜嘢嘅魚。依間店舖用嘅醬汁,比較簡單,不會有太花巧的裝飾,多用天然食材襯托魚生,例如海鹽,柚子,紫蘇葉,青檸等等。整體食物新鮮好味。印象比較深刻嘅係帶子,鮮蝦,海膽同埋鯖魚卷物,好鮮甜,不過略嫌廚師較為吝嗇,魚生好薄身,將隻帶子一分為二,即每人只有半舊薄片。最後附送咖啡或雪糕,我揀咗咖啡,幾濃味的日式咖啡🥰總括而言,食材新鮮好味,但因為魚生比其他omakase薄, 個人覺得性價比比較低,男仔食完呢個套餐應該會肚餓。相信這個價錢可能有其他更好的選擇。
壽司醋飯好味,唔會太冧或者太酸,細細舊唔會令到你食到好飽。
最後附送咖啡或雪糕,我揀咗咖啡,幾濃味的日式咖啡🥰