2018-10-29
今天和朋友去佐敦, 裕華國貨, 參觀日本現代 黑木國昭 的七彩玻璃藝術展品, 之後計劃在附近午餐. 看見 白加士街一間 澳門咖喱王新鮮牛腩專門店, 門外整齊省鏡, 不同一般牛腩店的格局. 步入餐廳, 感覺裝修帶點澳門風味, 燈飾光猛, 座位排列舒適, 牆上牌匾 "港澳第一腩", 給客人食材信心, 我們更感興趣.抬頭望, 招牌菜: 穫獎川醬干炒牛河 及 特級清湯腩飯, 看見一張大張海報. 星光熠熠, 藝人也來品嚐牛滋味, 有全日供應常餐粉麵飯 (肉類包括: 牛, 豬, 雞), 其他食品分別有 澳門/ 印度皇室咖喱, 健康鮮茄, 多種味道, 要慢慢選擇.結果朋友精明地點了必食招牌菜: 川醬干炒牛河, 澳門咖喱薯仔牛腩飯 (轉崩沙腩 加 $9-, 轉薄餅 加 $10-), 及全港首創即煎酒糟肉餅.熱飲大家分別點了柚子蜜/ 柑桔蜜. 秋天天氣乾, 這兩款潤喉熱飲,味道清新, 甜甜地, 更順喉.好期待的招牌菜, 川醬干炒牛河, 十分鐘送到, 賣相吸引, 熱騰騰, 有鑊氣主料牛肉份量足, 牛肉新鮮味美, 入口軟滑, 河粉幼身, 配料還有紅蘿蔔絲, 韭黃, 炒得香口, 師傅
有全日供應常餐粉麵飯 (肉類包括: 牛, 豬, 雞), 其他食品分別有 澳門/ 印度皇室咖喱, 健康鮮茄, 多種味道, 要慢慢選擇. 結果朋友精明地點了必食招牌菜: 川醬干炒牛河, 澳門咖喱薯仔牛腩飯 (轉崩沙腩 加 $9-, 轉薄餅 加 $10-), 及全港首創即煎酒糟肉餅.
師傅炒得乾身無油膩, 加了微辣川醬汁, 更惹味, 得獎名菜, 名符其实.
咖哩薯仔炆崩沙腩, 牛香十足, 一大碗................配印度薄餅載成一碟, 熱熱的上檯.
咖哩味香濃, 本地新鮮崩沙腩牛味濃, 炆得軟腍. 咖哩味溶入崩沙腩及薯仔入面 , 味道好出色.
一般餐廳 崩沙腩 都是限量供應, 今次有幸可品嚐得到, 真高興.
印度薄餅 夠鬆脆, 崩沙腩加上香甜咖喱汁, 配薄餅超好食.
全港首創即煎酒糟肉餅
店長話用了本地豬肉, 手剁成, 所以口感特別彈牙夾滑, 加了酒糟煎成的肉餅, 肉餅含香酒味, 口感香滑美味. 伴碟還有椰菜, 豬肉餅底面也煎得焦香味, 調味適中, 不用配白飯也好好食.
總結, 此店食物新鮮, 厨藝不錯, 店員服務好, 價錢優質, 我們喜歡, 要再來吃早餐
及下午茶.