2019-02-26
今次係我第5次嚟到Lifetastic ! 好少有間餐廳我會重覆去咁多次,因為總係會貪新鮮,試下唔同嘅餐廳。不過我鐘情呢間cafe,除咗係因為食物水準一流,亦因為佢嘅環境!西環店位置極近地鐵站,落地大玻璃前有一排high chair,望住街外人來人往,嘆住杯咖啡,不知幾寫意。今次係去食晚餐,dinner menu 其實選擇好多,大大話話有成十幾款意粉選擇,仲有d前菜小食咁,飲品除咗咖啡、仲有花茶,果汁,要揀定食d咩都需要一d時間!我order 咗個三文魚三文魚籽蘆筍意粉,朋友叫咗個冬蔭公大蝦意粉,當然唔少得招牌士多啤梨西瓜蛋糕啦!三文魚意粉係忌廉白汁底,三文魚切粒,配上紫洋蔥、什菌、蘆筍,醬汁濃稠度適中,忌廉味濃郁。蘆筍同什菌亦都非常多,我差每一啖都總會食一d蔬菜,感覺健康d,可以平衡翻忌廉嘅heavy 感覺。朋友個冬蔭公大蝦意粉我都試咗幾啖,味道都幾特別。雖然係冬蔭公,但一d都唔辣,反而好香椰奶味,大蝦身型唔算大,但肉質都彈牙!最後,唔少得係我嘅至愛,士多啤梨西瓜蛋糕!無得輸,無論食幾多次都一樣咁鐘意食!西瓜係唔知點解一年四季都咁甜咁多汁,好奇一問之下,原來係用馬來西亞嘅品種。挑選優
最後,唔少得係我嘅至愛,士多啤梨西瓜蛋糕!無得輸,無論食幾多次都一樣咁鐘意食!西瓜係唔知點解一年四季都咁甜咁多汁,好奇一問之下,原來係用馬來西亞嘅品種。挑選優質食材果然好重要,起碼保持咗產品嘅質量,真係每次去食都覺得好好食!正!每次去都會試不同嘅意粉,唯一不變嘅係,甜品一定會係叫呢款西瓜蛋糕!