2020-07-12 1640 瀏覽
早兩晚同朋友食飯, 兩條麻甩女好想食辣, 打邊爐又怕熱氣, 最後去左呢間食左n次都仲係覺得佢好好食嘅泰菜!餐廳位於佐敦, 名叫”三妹嘜”, 而真係由三姊妹泰國人主理, 所以味道非常正宗㗎👍🏼 特別依家想飛都飛唔到去泰國😭😭,一想食泰菜我90%都會去呢度支持下小店温馨提示:佢無靚靚裝潢,大排檔隊啤酒🍻格局 (怕污糟嘅港女可以👋🏻,留番啲位俾有需要嘅飢民啦🥶)...特別推介佢個乾咖哩(可以配魚/蝦/蟹/肉,但係一定一定一定要配佢個厚厚蒜蓉多士, 抆勻啲汁, 真係好正好正好正😛), 佢個生菜包同飛天通菜都好得㗎😍! 不過呢晚我地得兩個女仔, 真係叫唔到咁多野,最後叫左:1. 生蝦(其實佢隻隻蝦都好肥美,配埋個堅辣嘅汁, 飲啖泰啤🍺, 麻甩女幸福, 莫過於此...)2. 小食拼盤 (每樣兩件, 啱曬貪新鮮, 樣樣都試下嘅飲食男女; 值得一提, 我同朋友平時都麻麻地食魚, 但係個魚餅加入左香茅同其他泰式香料, 辟左陣魚腥味, 成功令我地食完一嚿又一嚿)3. 泰式鳳爪 (出色! 食唔到太辣可以叫佢少辣, 每次必食)4. 鹽燒烏頭 (都係re-order之選👍🏼 之前試過佢個明爐魚, 但係都係鍾情於

不過呢晚我地得兩個女仔, 真係叫唔到咁多野,最後叫左:
4. 鹽燒烏頭 (都係re-order之選👍🏼 之前試過佢個明爐魚, 但係都係鍾情於佢嘅鹽燒魚多啲)

計落都食左”三妹嘜”幾年, 真係食極都覺得佢嘅食物質素有保證同抵食, 叫到成枱食物飲品都係大概$200/人!

地址:
三妹嘜 (佐敦)
佐敦吳松街109號地下

P.S. 建議約多幾個朋友仔一齊去, 叫多幾樣野試下!
P.S. 餐廳只收現金,㩒定錢啊!
P.S. 唔係淨係九龍城先有好食泰菜㗎!
  • 生蝦
  • 酸辣鳳爪