2023-04-21
好多人都喜歡食甜品,但往往擔心高糖、高卡路里等等對身體唔健康既問題,自己都唔例外。最近行葵芳新都會廣場見到有間以甜菊代糖燉製、0糖份、超低卡、仲可以保留材料原味既 "杏甜品" ,又健康又養生真係啱晒你同我啦!入到甜品店感覺好舒適,設計時尚,裝修雅致柔和,休閒寫意的歇腳地方,約埋好友去食就啱晒啦!餐牌內有新推出既 "點食都唔肥養生套餐(全素/蛋奶素)" 和 "無肉奇蹟(素食餐)",食完唔會肥之餘,仲可以瘦身減肥、排毒保濕、膠原蛋白、美顏美肌,另有好多唔同款式既甜品選擇架。我揀咗 "點食都唔肥 A+B 套餐" $88 : 甜菊代糖燉桃膠(全素) + 秘製椰汁杞子燉海椰子(全素)甜菊代糖燉桃膠(全素)以燉既方式製法,面層鋪左滿滿既杞子,依款甜品用咗野生桃膠,桃膠原本係無什麼味道,配合甜菊代糖和杞子,帶出清清既甜味,桃膠口感有啲似啫喱,滑嘟嘟,杞子味道清甜,呢款係一個可口既養生甜品。秘製椰汁杞子燉海椰子(全素)依款亦都係選用甜菊代糖製成,所以食起上嚟唔會太甜,覺得甜度啱啱好,濃濃嘅椰子香,質感幼滑,味道突出,加入海椰子,口感煙煙韌韌,食起上嚟都真係唔錯架。呂宋芒奶昔爽冰 $59
甜菊代糖燉桃膠(全素)
秘製椰汁杞子燉海椰子(全素)
呂宋芒奶昔爽冰 $59
另有都喜歡食爽冰,芒果味非常香濃,質地綿滑,面層鋪滿粒粒爽珠、芒果同椰果,爽珠脆脆,椰果清潤,芒果味濃厚,冰爽香甜,好吃。