2022-10-02
餐廳:村爺爺龍蝦湯.泡飯.燉湯專家 (油麻地)地址:油麻地砵蘭街72號地下喺油麻地嘅村爺爺龍蝦湯.泡飯.燉湯專家 @grandpamura 一直以嚟深受香港人歡迎👏,連開兩個鋪位,好多人都話過嚟食嘢要排長龍,我今次都無例外,排隊排咗接近20分鐘先有得入座,可見八年嚟人氣依舊旺盛👍除咗充滿香港特色嘅車仔麵🍜,村爺爺仲專登搜羅世界各地嘅高級食材取代車仔麵嘅食材,仲只喺收平民價錢,最平四十幾蚊就食到飽,希望帶比食客低消費高享受嘅美食體驗😍。另外不得不提嘅當然喺馳名龍蝦湯、泡飯同埋燉湯啦🤤。咁村爺爺每個月仲有超抵價限定主食比你叫,例如今個月就可以以$68食到原價$138嘅鮑汁花膠海參花膠撈麵✝️鮑魚花膠蟲草花雞煲翅 $128濃郁嘅雞湯鹹香清甜,鮮雞嘅滋味喺口入面徘徊🐔,足半隻嘅嫩滑雞隻,配上鮑魚仔、花膠、龍眼肉、蟲草花、元貝、杞子得食材,滋補養生,咁嘅價錢真喺夠晒誠意🥰✝️真.盛龍蝦湯泡飯 $168呢個海鮮煲認真足料,裡面有半隻龍蝦🦞、青口、元貝、扇貝、花膠、魷魚🦑、螺片等多款海鮮食材,湯頭鮮味十足,撈飯食一流,龍蝦肉同龍蝦膏嘅份量唔少😻✝️黑毛豬拼豬肚尖 $58雖然喺白烚,但就咁食已經好好味,原汁
地址:油麻地砵蘭街72號地下
✝️鮑魚花膠蟲草花雞煲翅 $128
濃郁嘅雞湯鹹香清甜,鮮雞嘅滋味喺口入面徘徊🐔, 足半隻嘅嫩滑雞隻, 配上鮑魚仔、花膠、龍眼肉、蟲草花、元貝、杞子得食材,滋補養生,咁嘅價錢真喺夠晒誠意🥰
✝️真.盛龍蝦湯泡飯 $168
呢個海鮮煲認真足料, 裡面有半隻龍蝦🦞、 青口、元貝、扇貝、花膠、魷魚🦑、螺片等多款海鮮食材,湯頭鮮味十足,撈飯食一流, 龍蝦肉同龍蝦膏嘅份量唔少😻
✝️黑毛豬拼豬肚尖 $58
雖然喺白烚,但就咁食已經好好味,原汁原味之餘仲好爽腍,識食一定喺浸喺上面兩款湯底索吓啲湯汁一齊食😝。 每樣有4件,豬肚一啲腥臭味都無,黑毛豬嘅肉香🔟分滿分我比9️⃣分
飲品叫咗個熱情果梳打(跟餐+$16)同即磨日本炭燒咖啡☕️,咁熱嘅天氣食完熱辣辣嘅泡飯☀️,飲番杯冰凍解渴嘅熱情果梳打就最適合不過😌