2019-07-10 99 瀏覽
今時今日食泰國菜,又使乜去到九龍城啊,今日我嚟到屯門嘅呢一間象泰,環境舒適,地方闊落,最緊要嘅係佢嘅食物充滿風味啊。食泰國菜,又點少得食返個蒜蓉包先啦,佢哋嘅蒜蓉包比較特別,四四方方,用一般嘅白麵包來做嘅,唔係好似一般嘅餐廳,用法包做,一上枱已經充滿濃濃嘅牛油同蒜蓉香味,佢嘅牛油每一面都揸到架,十分之均勻,外脆內軟, 10分滋味。軟殼蟹紙米卷,新鮮包起,即叫即製,因為紙米卷依然好濕潤,而且入口依然好煙銀,軟殼蟹仲係熱㗎,十分之脆身,裏面嘅材料好豐富,蔬菜新鮮爽口,而且配上魚露食,更覺風味。明爐烏頭,好大條,而且好乾淨,魚鱗起得好清,魚肉紮實,最緊要係佢個湯底酸酸辣辣,滲入左去魚肉裏面,食落好開胃,而且配菜好多,裏面仲會有一啲菌類,而且個底仲有一啲粉絲,粉絲索晒個湯,感覺滋味。甜品方面,我哋叫咗椰汁西米糕,呢個甜品真係唔係周圍都可以食到,難得呢度可以俾我哋搵到,上面嘅椰汁好香好滑,下面嘅西米爽口彈牙,唔似整左好耐,總括嚟講呢間餐廳充滿泰國嘅風味,勝在食材好新鮮。